Olšanské hřbitovy jsou největším areálem svého druhu v Praze. Historie tohoto místa sahá až do poloviny 16. století, kdy pražská obec tyto pozemky zakoupila za účelem zřízení morového hřbitova. Původně se zde nacházela stará osada Wolšany.

Na hřbitově se nachází 25 tisíc hrobek

Hřbitov tak poskytl poslední útočiště zemřelým při morové epidemii v roce 1680, kdy mělo podle dobových záznamů nemoci podlehnout přes 32 tisíc Pražanů, při epidemii na počátku 18. století i v 70. letech 18. století. Roku 1787 vznikl tzv. druhý hřbitov a původní tak získal přívlastek první. Následovala další rozšíření. Do původní části se přestalo pohřbívat v roce 1860.

Olšanské hřbitovy. Infografika. Zdroj: Redakce

V současnosti se areál skládá z 12 hřbitovů o celkové rozloze 50 hektarů, je zde pohřbeno na dva miliony Pražanů. Nachází se tu na 25 tisíc hrobek, 65 tisíc hrobů, 20 tisíc urnových hrobů, šest kolumbárií a dvě rozptylové loučky. Komentovaná procházka působivým prostředím přinese množství zajímavostí z historie hřbitovů, účastníci také poznají řadu hrobů známých osobností.

Vycházka na Olšanské hřbitovyKomentovaná procházka se uskuteční v neděli 18. prosince
Sraz účastníků bude u hlavního vchodu na Olšanské hřbitovy u tramvajové zastávky Olšanské hřbitovy v 11 hodin.
Délka vycházky 1,52 hodiny
Terén vhodný pro vozíčkáře i kočárky
Provází Lucie Babíčková
Účastníci uvidí hroby Voskovce a Wericha či Jaroslava Ježka. Navštíví hroby slavných herců, jako je Vladimír Menšík či Rudolf Hrušínský.

Praha Neznámáje projekt Petra Rysky, který jej založil v roce 2013
neznámá zákoutí metropole představuje na webu www.prahaneznama.cz
facebookový profil sleduje přes 81 tisíc fanoušků
 Petr Ryska: Praha NeznámáZdroj: GRADA 

Čtěte také: Pozůstalí si v Praze mohou objednat vánoční výzdobu hrobu