Zájem o kemping v této oblasti upadá. Auta na louce, na které ještě před dvaceti lety nebylo pro desítky stanů kam šlápnout, se nyní dají spočítat na prstech jedné ruky.

„Rok od roku je to horší. Každý týden tu máme tak šest aut, ale nezůstávají tu dlouho, většinou tak na tři až čtyři dny, někteří tu jen přespí a pokračují dál,“ uvedla Emílie Ryvolová z recepce autokempu Kachlička a dodala: „Bohužel je rybník hodně špinavý a po většinu prázdnin je koupání zakázáno, takže lidé nemají důvod sem jezdit.

Často sem zavítají i cizinci, například z Německa, Itálie nebo Nizozemí, avšak ti kemp využívají jen jako možnost přespání. „Vracíme se domů z Balatonu. Spíme tu jen jednu noc. Doporučili nám to známí z Humpolce. Koupala jsem se, o žádném zákazu nevím,“ svěřila se Andrea Wüstrich z německého Magdeburgu.

Kompostér. Ilustrační foto
Moderní trend kompostéry. Radnice je půjčují zdarma

Koupání v rybníku Kachlička se každoročně nedoporučuje od konce července. Upozornění s českým nápisem značící tento fakt viselo dlouhou dobu pouze na sociálním zařízení. Není proto divu, že cizinci nebo ti, kdo nešli okolo, se o zákazu ani nemuseli dozvědět. Oznámení „ZÁKAZ KOUPÁNÍ“ je nyní zřetelně vidět i u rybníka.

O největší návštěvnost Kachličky se každé léto postarají majitelé veteránů značky ŠKODA, kterých se v polovině července sjede okolo třiceti. V areálu kempu mají návštěvníci možnost si zdarma natočit pitnou vodu, avšak hygienické podmínky nejsou na úrovni. Na celé louce nenajdete jediný odpadkový koš. Uživatelé kempu tak musí veškerý odpad nosit do nedalekého kontejneru, který však bývá často přeplněn. V sociálním zařízení jsou sice toalety zdarma, ale za sprchu musí lidé zaplatit.

Ilustrační foto.
Otec zapomíná, že má dceru

V okolí rybníka se nachází dva kiosky. První je umístěn přímo v kempu. „Vždy večer sem zajde pár lidí, kteří přijeli stanovat. Vaříme jen polotovary, takže si dají pivo a něco k tomu,“ uvedla Markéta Kopecká. Další občerstvovací zařízení, které je na hrázi rybníka, využívají především místní chataři.

Matěj Coufal