Na IDC IOT místostarosta Michael Kašpar představil kolínskou chytrou klíčenku cca čtyřem stům odborníků.

„Je to věc, která je opravdu unikátní a rád bych, aby se rozšířila do dalších škol. A myšlenka nemusí zůstat jen u škol, z klíčenky může vzniknout jakási karta občana. Funguje to na bázi bankovního čipu, takže se bude moci do systému přihlásit kdokoli se svou bankovní kartou,“ říká místostarosta.

Halloween. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Kulturní přehled z Kolínska

„Snažíme se vybírat řešení, která mají nějaký přínos, což klíčenka určitě má. Obrací se na mě desítky rodičů – mailem, telefonicky nebo třeba přímo na ulici – že by byli rádi, aby se rozšířila i do dalších škol,“ popsal Michael Kašpar.

„Teď posuzujeme, kolik by nás to stálo. Čtečky samozřejmě něco stojí, v některých školách bude potřeba úprava softwaru, někde i hardwaru. Osobně bych ale chtěl, abychom příští rok byli schopní pokrýt všechny základní školy v Kolíně,“ předeslal.

Není to ale jen chytrá klíčenka. V klání Chytrá radnice Kolín zabodoval také se systémem chytrého parkování nebo chytrého odpadového hospodářství.

Zpěvák Ondřej Ruml
KRÁTCE: Ondřej Ruml vystoupí v Kolíně se svoji ojedinělou show

"Nastoupená cesta, kterou jsme započali, nese své ovoce. Odborní porotci ocenili komplexní opatření, kdy zaujala mobilní aplikace, aplikace pro parkování, odpady, placení v MHD bezkontaktní kartou a zejména Kolínská chytrá klíčenka… bylo několik průřezových kategorií, ale hlavní cena byla za komplexní posouzení všech chytrých opatření - a patří Kolínu! Pro Kolín se snažíme vybírat ta opatření, která jsou přínosná a efektivní, nikoliv pouze efektní. Mám obrovskou radost a chuť do další práce!“ okomentoval výsledek místostarosta Michael Kašpar, který má koncept Smart city na starosti.

„V zavádění opatření pro chytrá města preferujeme funkční a účelná řešení. My se pro Kolín snažíme vybírat ty, o kterých jsme přesvědčeni, že budou přínosnými pro naše obyvatele, pro úředníky. Chytré město není jen o technologiích, je i o chytrých řešeních. Toto ocenění je obrovským úspěchem i závazkem zároveň,“ doplnil starosta Vít Rakušan.

Novou středočeskou hejtmankou se v pátek 18. listopadu 2016 v Praze stala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová z hnutí ANO.
Středočeská hejtmanka dala Poslanecké sněmovně sbohem, zůstává věrná kraji