Primátor řekl, že město dosud počítalo s účtem za koronavirus kolem osmi miliard, aktuální odhady se však zvýšily a přibyly k nim 3,1 miliardy korun, které by plynuly z kompenzací pro OSVČ. Pokud by Sněmovna i přes nesouhlas Senátu spoluúčast obcí a krajů znovu schválila, Praha podle něj sice bude pokračovat v zahájených investicích, ale jinak už nebude mít "ani na metr nového chodníku". Proti plánu protestuje i Svaz měst a obcí (SMO).

Demonstrantka s modelem letadla - Demonstrantka pózuje s modelem letadla 14. května 2020 před budovou ministerstva financí v Praze při protestu proti financování leteckého průmyslu a rozšiřování kapacit Letiště Václava Havla.
Zelení a spol. protestovali proti rozšíření letiště: Postavte raději byty!

Vláda nyní navrhuje příspěvek pro živnostníky 500 korun denně financovat nikoliv ze státního rozpočtu, ale vratkou daně příjmů zaměstnanců, která je však z velké části příjmem obcí a krajů. Hřib stejně jako tento týden zástupci SMO uvedl, že stát by tím fakticky sebral samosprávám peníze na investice, které nyní budou obzvláště chybět. "Pevně doufám, že na vládě dojde k přehodnocení tohoto plánu," řekl. Ve středeční debatě v Senátu zazněla informace, že podle odhadů by opatřením obce přišly o 11 miliard a kraje asi o čtyři miliardy korun.

Většinu ztrát tvoří nižší příjmy z daní

Z celkového účtu Prahy za koronavirus tvoří podle primátora asi miliarda přímé náklady a 7,8 miliardy očekávaný nižší příjem z daní. Tato částka už zahrnuje kompenzace, v případě jejich financování státem by se tak snížila o zmíněné 3,1 miliardy. Dalších asi 1,7 miliardy město očekává na ztrátách příjmů z jízdného v Pražské integrované dopravě, 789 milionů na výpadcích z jiných organizací, jako je zoo nebo botanická zahrada, a po 200 milionech předpokládané ztráty mají mít na svědomí nevybrané poplatky a ztráty z ekonomické činnosti, tedy například z nájmů. Město také dalo 600 milionů korun z evropských peněz na výhodné půjčky pro pražské podnikatele.

Pasáž ke Karlovu mostu už nebude ostudou. Praha přispěje na rekonstrukci.
Místo, za které se všichni styděli. Praha pomůže s opravou pasáže Karlovy lázně

Schválený pražský rozpočet na letošní rok počítal s příjmy 60,7 miliardy korun a podle původních projekcí měl být vyrovnaný. Nyní však Praha musí počítat s poklesem ekonomiky, který metropoli výrazně postihne i proto, že v ní převažuje sektor služeb, jenž z velké části v době krize přestal fungovat. Například podle studie PricewaterhouseCoopers (PwC), kterou si nechal magistrát zpracovat, bude propad produkce malých a středních podniků v metropoli za dva měsíce koronavirové krize zhruba 200 miliard korun. Praha se na celkovém HDP České republiky podílí zhruba čtvrtinou.