Nejvíce nových případů je na Olomoucku a Prostějovsku. Nárůst není podle krajské epidemioložky Růženy Haliřové překvapující.

Nakažení většinou nemají žádné příznaky onemocnění nebo jen velmi mírné.

„Aktuálně nemáme hlášený žádný potvrzený případ nákazy v domově pro seniory ani u pracovníků zdravotnických zařízení,“ informovala v pátek dopoledne ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Růžena Haliřová.

V Olomouckém kraji je aktuálně 54 nakažených. Po deseti jich za poslední dva dny přibylo na Olomoucku a Prostějovsku.

Od počátku epidemie do pátečního rána bylo v Olomouckém kraji potvrzeno 950 případů, 873 lidí se vyléčilo.

Hygienici evidují 23 úmrtí v souvislosti s onemocněním Covid-19.

Ilustrační foto.
ON-LINE: Nárůst případů v ČR mírně zpomalil. Přesto přibylo 235 nakažených

Je logické, že se pozitivní případy objevují

„Lidé jsou stále v pohybu, cestuje se nejenom po republice. Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci, nejen v České republice, a opatřením ministerstva zdravotnictví, je logické, že se pozitivní případy objevují. Nikoho by to nemělo překvapit. Koronavir je mezi námi a promořuje populaci,“ uvedla epidemioložka.

Hygienikům se daří trasovat kontakty nakažených, i když v porovnání s březnem či dubnem je to náročnější. Zatímco na jaře měli lidé jeden dva kontakty, v současnosti jsou jich i desítky.

„Není důvod vracet se k restrikcím z jara. Musíme se především chovat zodpovědně vůči sobě i okolí, zvláště k seniorům a dalším ohroženým skupinám, a pokud mají osoby zdravotní obtíže, je třeba se obrátit na ošetřujícího lékaře a ne je přecházet a chodit do práce,“ připomněla základní pravidla.

Bohumil Konečný z Pěnčína přijel do pálenice v Náměšti na Hané vypálit 200 litrů jablečného kvasu. Pálit chtěl v březnu, koronavir však pálenice uzavřel. 16. července 2020
Kvůli covidu na jaře nemohli vypálit, chystají prevenci na druhou vlnu

Většinou bez příznaků 

Většina nových případů v Olomouckém kraji je bez příznaku onemocnění nebo jen s mírným průběhem.

„U starších osob, které mají chronická onemocnění, není stav podceňován. Počet hospitalizací a těžkých průběhů onemocnění v kraji nijak významně nenarůstá,“ dodala Haliřová.

Podle epidemioložky aktuální situace v Olomouckém kraji nevyžaduje, aby lidé preventivně hromadně nasazovali roušky například v supermarketech a MHD.

„Už máme s virem nějaké zkušenosti a netřeba šířit paniku,“ uzavřela.

Ilustrační foto
Lidé přestali chránit seniory, v domovech je potřeba mít roušku