V rámci dotačního řízení, které podporuje výměnu zastaralých kotlů na uhlí v rodinných domech za moderní ekologičtější zdroje, měli podle zjištění krajského úřadu zfalšovat informace týkající se existence původního kotle. Oni sami tedy vlastně nelhali; v obou případech šlo o žádosti o dotace, které zpracovávala třetí osoba. Takový postup není nijak neobvyklý; prodejci nových kotlů často svým zákazníkům nabízejí zajištění papírování nezbytné pro získání dotace. Pomoc při vyřizování formalit také vcelku běžně poskytují třeba příslušníci širší rodiny. Skutečný majitel nemovitosti tak někdy nemusí ani přesně vědět, pod jakými údaji napsanými do žádosti vlastně figuruje jeho podpis.

Zprvu se mohlo zdát, že poopravení skutečnosti funguje: na základě nepravdivých údajů byly oběma žadatelům schváleny dotace ve shodné výši 127 500 Kč. Jeden dostal vyplaceny všechny peníze, druhý obdržel 40 tisíc korun jako zálohu. Nyní jim však hrozí nejen vracení peněz, ale i soud. V případě, že se podezření potvrdí, by zřejmě měly v jednací síni co vysvětlovat i další osoby, jejichž jména zatím nejsou známá. Co přesně se stalo, jak k tomu došlo a kdo všechno se na tom měl podílet, budou teprve zkoumat kriminalisté.

Jednání, ve kterém hejtmanství spatřuje podezření na dotační podvod, před pár dny odhalili pracovníci odboru kontroly krajského úřadu – v rámci šetření provedeného ve středu 8. listopadu přímo na místě. Pokud by ke stejnému závěru dospěly v rámci prošetřování i orgány činné v trestním řízení, znamenalo by to, že končí všechny žerty. Jde o skutek, za který paragraf 212 trestního zákoníku určuje až dvouletý pobyt ve vězení – a v případě způsobení větší škody je sazba trestu odnětí svobody dokonce od jednoho do pěti let. Nechybí ani možnost uložit tresty peněžité a zákazy činnosti.

Za přísných bezpečnostních opatření přebíral v pondělí Krajský úřad Středočeského kraje od zástupců radnic takzvaných pověřených obcí hlasovací lístky a další volební dokumentaci z nedávných parlamentních voleb.
Úředníci přeložili tři náklaďáky dokumentace. Pozmění to výsledky voleb?
Ilustrační foto.
Po zákazu průjezdu kamionů provoz prořídl. Viditelně