„Celý projekt, který jsme nazvali WeLoveŠumava, je k propagaci Šumavy. Začalo založením stránky WeLoveŠumava na sociálních sítích, kam mohou lidé i my dávat fotky Šumavy. Poté jsme přidávali různé články a rozhovory s místními lidmi či tipy, abychom Šumavu přiblížili,“ popsal začátky nového projektu Harakiri Gangu, pod který projekt spadá, Richard.

Když se stránka začala šířit mezi lidmi, přišli někteří s tím, že by chtěli trika. Ty ale bratři nechtěli dělat jen tak. „Vymysleli jsme, že za každé triko, které si člověk pořídí, bude vysazen jeden strom. Domluvili jsme se s Lesy, které nám dali místo na vysázení. Každý, kdo si tedy triko zakoupil, nám dal e-mail a po tom, co byl jeho strom zasazen, jsme zaslali souřadnice místa, kde ho najde,“ sdělil Richard.

Sázení stromků v rámci projektu WeLoveŠumava.Zdroj: Filip Brož

VYSÁZELI 350 BUKŮ

Každý, kdo chtěl, se mohl zúčastnit i samotného sázení stromků. Celkem bylo zasázeno zhruba třiceti lidmi 350 buků. „Byl hodně velký zájem. Šlo o první várku a ani jsme nečekali, že se přidá tolik lidí. Další možnost si zakoupit trička budou mít lidé v listopadu a sázení se uskuteční na jaře,“ poznamenal Richard.

Svůj strom mají na Šumavě i různé osobnosti. Mezi nimi je například zpěvák žijící v Železné Rudě Marek Ztracený s celou rodinou, ale také moderátoři Míra Hejda a Zorka Hejdová. „Na Šumavu jezdíme velmi rádi a tento projekt nás zaujal svou velkou myšlenku. Proto jsme ho obratem podpořili. Jednak je hezký pocit mít na Šumavě svůj strom, ale ještě víc se mi líbila ta geniální myšlenka, jak vše propojit, dostat se k lidem a stromy vysázet. Proto jsem jeden koupil i kamarádovi k narozeninám,“ okomentoval svůj důvod účasti moderátor.

Kromě stromků se bratři se svou partou snaží uklízet lesy na Šumavě, opravili lavičky a plánují udělat i nové místo na okraji NP Šumava s lavičkami a fontánami.

Ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený obdržel významné bavorské ocenění.
Ředitel NP Šumava Pavel Hubený dostal bavorskou medaili