Jde o největší sportovní akci letošního roku na území České republiky. Kraj naváže na rok 2010, ve kterém hostil zimní verzi Olympiády dětí a mládeže. „Od akce si slibujeme nejen zviditelnění Jablonce, ale především tak chceme zdůraznit, že podpora sportu a smysluplného trávení volného času dětí a mládeže je pro nás jednou z priorit,“ řekl náměstek primátora Jablonce pro humanitní oblast David Mánek.

Nové logo her.
Kraj bude už podruhé hostit dětskou olympiádu. Zúčastní se 4 133 sportovců

V Jablonci se mladí sportovci rozběhnou po mnoha sportovních zařízeních. Využijí areál Střelnice, fotbalová hřiště u škol, tenisové kurty ČLTK Jablonec, Městskou sportovní halu, ale třeba i nádrž Mšeno, kde se uskuteční závod v triatlonu. Jablonecké Břízky přivítají soutěžící v letním biatlonu, tenisový turnaj starších žáků se bude konat v Proseči.

NÁKLADY NA STŘELNICI

Jablonec v rámci spolupořadatelství uhradí náklady spojené především s využitím areálu Střelnice, kde se bude na atletickém stadionu konat soutěž v atletických disciplínách. „Jablonec se finančně podílí částkou přibližně 240 tisíc korun. Na stadionu Střelnice se představí mladí atleti, skokani na trampolínách své soutěže absolvují v atletické hale. Na stadionu FK Jablonec se odehrají fotbalová klání, která budou završena finálovým utkáním chlapců. Basketbalový turnaj dívek bude hostit Městská hala,“ doplnil David Mánek.

Zaplněné kino Radnice
Úspěšný rok mají za sebou kina v kraji. Z návštěvnosti se radují i v Jablonci

Město také poskytlo své pozemky k uspořádání medailového ceremoniálu a kulturního programu, který proběhne 26. června u Jablonecké přehrady na Tajvanu. „Všechny akce budou volně přístupné veřejnosti,“ doplnil David Mánek. Soutěž horských kol pojedou mladí závodníci na homologované trati v Bedřichově. „Děti budou mít jedinečnou příležitost zazávodit si na tratích, kde závodí jejich sportovní vzory,“ popsala ředitelka Jizerské o.p.s. Radka Davidová. Další disciplíny budou hostit sportoviště v Liberci.

Akci pořádá Liberecký kraj ve spolupráci s Českým olympijským výborem, Libercem, Jabloncem, Bedřichovem a dalšími partnery. O medaile budou usilovat více než čtyři tisícovky mladých sportovců z celé České republiky. Souběžně s letní Olympiádou dětí a mládeže se budou konat také Celostátní sportovní hry sluchově postižených žáků. Neslyšící žáci základních škol se utkají ve čtyřech sportech.

Hasiče v Libereckém kraji stále zaměstnávají pády stromů.
Mokrý sníh a popadané větve. Krizová situace je na Semilsku a Jablonecku

Účastníci obou akcí se potkají na slavnostním zahájení v Liberci a na ukončovacím ceremoniálu v Jablonci. Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. Sportovcům navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Účastníci nejsou ochuzeni o zapálení olympijského ohně, ceremoniály, soužití v olympijské vesnici či složení olympijské přísahy.