Řeč ovšem byla také o konkrétních příkladech dobré praxe hodné následování – například o fungující spolupráci obcí v rámci Regionu Dolní Berounka nebo o zájmu o využívání moderních technologií v Dolních Břežanech. Vlastně by se tak klidně dalo říci, že radnice, které jsou „dole“, mohou radit ostatním, jak se dostat nahoru… Konkrétní informace využitelné při práci starostů i dalších funkcionářů obcí či jejich družení nabídli také zástupci hejtmanství i odborů krajského úřadu; s velkým zájmem se setkalo vystoupení ředitele odboru regionální politiky ministerstva pro místní rozvoj David Kopitze.

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která je i předsedkyní regionální konference, připomněla, že kraj patří v rámci republiky k nejkomplikovanějším celkům. „Má spoustu unikátních a charakteristických rysů – jako například vysoký počet obcí pod tři tisíce obyvatel nebo vysokou míru migrace,“ připomněla. Zdůraznila současně, oč vedení kraje usiluje: dosáhnout toho, aby se střední Čechy staly bohatým regionem, ve kterém se příjemně žije na všech jeho místech. Při hledání řešení problémů kraje mohou podle Jermanové pomoci právě podobné akce, jakou byla úterní konference.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Schválení kotlíkové dotace si žadatelé mohou nově ověřit na internetu

Hejtmanka připomněla, že z pohledu kraje je velkým tématem třeba podpora školství v souvislosti s potřebami trhu práce. Právě v působnosti kraje jsou přitom střední školy a učiliště, z nichž přichází do praxe řada absolventů. Další výzvou je potřeba reagovat na moderní trendy, kdy se důraz na využití informačních a komunikačních technologií jeví pro rozvoj regionu jako nezbytnost. Hejtmanka ovšem připomněla i další oblasti, které snad mohou působit méně vznešeně, avšak s o to palčivější naléhavostí volají po řešení. „V současné době rozpracováváme nástroje, které bude kraj využívat pro lepší život v obcích. Zabýváme se dopravou, řešíme, jak podpořit poštovní služby, udržet zanikající prodejny,“ konstatovala.

Tahle slova jsou zajímavým příslibem i v souvislosti s tím, že se hejtmanství chystá uspořádat v dohledné době další setkání představitelů kraje se starosty středočeských obcí a měst – v pořadí již třetí (a současně první od doby, co na podzim došlo k zásadní obměně ve středočeské vládnoucí koalici). Jistě se najde dost představitelů obcí, zvláště těch menších, kteří by na tomto fóru rádi slyšeli víc právě o těchto tématech – a zvláště o tom, jak se již podařilo pokročit.

Kouřimský skanzen. Ilustrační foto.
Chovejte se jako parťáci, vyzývá kraj svá muzea
Režisér a Oráč. Jiří Trnka při práci na Starých pověstech českých, konkrétně na scéně s Přemyslem Oráčem
Odkaz legendy animovaného filmu Trnky připomene výstava za devět milionů