Ve středu ve večerních hodinách provedli brněnští kriminalisté v brněnském Starém Lískovci domovní prohlídku, při které zajistili věci a chemikálie, které se používají k nedovolené výrobě pervitinu. „Podezřelým je mladý muž z Brna, který vyrobený pervitin dále dealoval,“ přiblížila případ brněnská policejní mluvčí Julie Zelená.

První úspěch slavili specialisté z Toxi týmu v polovině ledna, kdy chytili přímo při prodeji drogy na Křenové ulici jednatřicetiletého muže z Břeclavi. „V okamžiku, kdy podezřelý muž policisty spatřil, dal se na útěk. Jeden z kriminalistů se za ním ihned pustil, po několika metrech ho dohnal a spoutal,“ uvedla mluvčí brněnských policistů Andrea Procházková.

Muž měl u sebe injekční stříkačku s drogou. „Kriminalisté proto provedli domovní prohlídku v pokoji jedné z brněnských ubytoven, kde podezřelý muž bydlel, a objevili tam varnu pervitinu,“ řekla Procházková. Muž tak skončil v cele.

Za výrobu drogy hrozí až pět let vězení

Přímo při výrobě pervitinu zadrželi policisté dva muže a dvě ženy také v jednom z bytů na Halasově náměstí také tento týden v pondělí. „Policisté tam našli věci i chemikálie potřebné k výrobě omamné látky. Celá skupinka skončila v policejní cele,“ informovala Procházková. Na základě zjištěných faktů obvinili z výroby drogy pouze čtyřiadvacetiletého mladíka z Brna. Za výrobu drogy mu hrozí až pět let za mřížemi.

Pervitin je nejoblíbenější a nejrozšířenější tvrdá droga na Jižní Moravě. Její výroba je poměrně jednoduchá, i když nákup léků, ze kterých se dělá je v České republice omezený. „Člověk si může koupit najednou pouze třicet tablet. Modafen ani jiné léky, ze kterých se pervitin vaří, se ale prodávají pouze v baleních po čtyřiadvaceti kusech. Zákazník si tak může vzít jen jedno balení,“ řekla lékárnice Libuše Procházková z Brna.

Problém je v tom, že lidé si mohou přijít koupit tento lék třeba padesátkrát za den. „V případě, že se nám zdá dotyčný nějak podezřelý, nemusíme mu ale lék vůbec prodat,“ dodala Procházková. Z jednoho balení Modafenu se dá vyrobit necelý gram pervitinu. Ten se prodává asi za patnáct set korun.

Propracovaná síť informátorů

Brněnští specialisté každoročně objeví na padesát varen pervitinu. Mají vlastní propracovanou síť informátorů a jednotlivé výrobce dobře znají. „Vaření a prodej pervitinu je velice výnosný podnik. Spousta výrobců se k němu vrací i poté, co se vrátí z vězení. Víme o nich a hlídáme je,“ vysvětlil policejní mluvčí Pavel Šváb.

V loňském roce jich zajistili asi o deset méně. „Nemáme zatím přesné výsledky statistik. Jisté je pouze to, že počet objevených varen loni o trochu klesl,“ uvedla Procházková.

Čtěte také:Policie usekla další chapadlo pervitinové chobotnici

HELENA ČTVRTEČKOVÁ