Krach letecké společnosti SkyEurope a možné velké propouštění v Českých aeroliniích (ČSA) způsobilo pořádný rozruch. V areálu ruzyňského letiště dnes totiž pracuje 17 500 lidí. Propouštění leteckých společností by mohlo zrušit až 800 pracovních místech. Pro Prahu 6, přilehlé městské části a Kladensko by tak krize na letišti znamenala velké problémy.

Na práci na letišti je totiž závislá většina obyvatel tohoto regionu. I proto vznikla nová pracovní skupina, která má situaci stabilizovat. „Zástupci leteckých společností a Letiště Praha nás ubezpečili, že se poslední události kolem dopravců SkyEurope a ČSA výrazněji na jejich hospodaření nepromítnou. Nicméně nová pracovní skupina by měla sledovat situaci, aby bylo možné včas zareagovat,“ vysvětlil starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa (ODS).

Aby letiště nemuselo rušit některé lety, generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák požádal o dočasnou výjimku v provozu. Letiště v pondělí zahájí plánovanou údržbu hlavní dráhy, kterou přesunulo z října na termín od 7. do 17. září. Na toto období bude umožněno v době od 24 do 5 hodin vždy šest příletů a šest odletů. „Kdybychom museli lety zrušit, připravili bychom dopravce o další cestující, hlavně o ty, kteří se chystají na dovolenou,“ vysvětlil generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák. Umožní lety v noci „My jsme se vždy chovali hlavně restriktivně. Nyní ale letiště potřebuje pomoc.

Noční hluk

Neděláme to s radostí, ale po dobu přibližně jednoho týdne umožníme na vedlejší dráze noční lety,“ uvedl starosta Chalupa. Její koridory vedou nad Prahou a Kladenskem, lidé se tak musejí připravit na větší noční hluk, ale i ten denní. Hlavní ranvej bude totiž z důvodu údržby zcela uzavřena. „Radši budu řešit konkrétní stížnosti občanů, které bude obtěžovat hluk letadla, než zhoršené sociální podmínky tisíců občanů kvůli nezaměstnanosti,“ reagoval starosta.

Další dráha má šanci Ekonomická krize by paradoxně mohla pomoci stavbě paralelní dráhy na letišti. „Stále velký zájem je o atraktivní letové časy. Z důvodu omezené kapacity letiště však nemůžeme vyhovět všem. I proto by měla být nová dráha přínosem. Zvýší počet letů, a tím přinese i více peněz,“ dodal Dvořák. Pracovní skupina osloví ministerstva financí a dopravy a bude chtít zprávu o stavu hospodaření ČSA, chystané privatizaci a sporu mezi vedením a zástupci odborů.