Krajská správa a údržba silnic Vysočiny (KSÚSV) bude na opravu výtluků po zimě potřebovat zhruba sedmdesát milionů, odhadl ředitel Jan Míka. Kvalita silnic se ale za poslední rok rapidně zhoršila. Důvod? Těžba v lesích napadených kůrovcem.

U vytěženého dřeva se hovoří o plnometrech. Jeden plnometr čerstvého smrkového dřeva může vážit až tunu, u vysušeného je to zhruba polovina. „Z lesů se vyváží obrovská kvanta materiálu. Předloni to bylo kolem tří milionů plnometrů, v loňském roce to bylo deset milionů a teď to může být patnáct milionů, to je obrovská váha,“ uvedl Míka.

Silnice třetí třídy nejsou stavěny na těžké mechanismy, ale často jde o jedinou příjezdovou cestu do lesa. „A to dřevo se musí odvézt a zpracovat,“ podotkl Míka. „Kde skončí těžba, tam to opravíme, ale začne jinde,“ dodal.

Inspektoři silnic a mostů na KSÚSV kontrolují dvakrát za měsíc všechny úseky silnic druhé třídy a zapisují závady. Silnice třetí třídy projíždí alespoň jednou měsíčně. Další informace dostávají silničářů od starostů obcí i řidičů.

Blokové čištění. Ilustrační foto
Jarní úklid ulic nabízí den co den zajímavé příběhy

Poškození místních a účelových komunikací je problémem mimo jiné v Přibyslavi. „Doprava byla za poslední rok pětinásobná oproti předchozím letům. Budeme to muset řešit, ale zásoby na skládkách v lesích, které je potřeba vyvézt, jsou stále velké,“ sdělil starosta Martin Kamarád (ODS) s tím, že se aktuálně opravují jen velké díry a úseky ve velmi špatném stavu.

Kamiony vozící kůrovcové dřevo s sebou nesou i další negativa. „Je to katastrofa. Kamiony jezdí přes most, bojíme se o sochy na něm a hlavně aby to vydržel. Navíc je na silnicích z této dopravy velký nepořádek a ohrožují také bezpečnost obyvatel,“ řekla například starostka Brtnice Miroslava Švaříčková (ODS). Náměstek jihlavské primátorky Vít Zeman (Žijeme Jihlavou – TOP 09) pak poznamenal, že „zelený filtr“, který dříve chránil město před negativními vlivy dálnice, odchází na pilu.

Kolony kvůli popadaným stromům na dálnici D1 okolo 127. kilometru směrem na Brno.
Silný vítr komplikoval dopravu na dálnici, ta je již plně průjezdná