Je to půlroku, kdy k tomu tématu vydali své první společné CD s názvem Jóga Nidra – Cesta do nitra klidu. „A má úspěch. Prodali jsme už více než pět set kusů,“ říká Evžen, známý jako člen skupin Kryštof a Made in 60’s.

V pražské O2 Areně vystoupil 9. února kytarista Slash se svou kapelou
Kultura v roce 2019: od vtipu k nechtěnému humoru

„S nápadem přišla má maminka. Pocházím z Frýdku-Místku, kde již v mém dětství pracovala v centru s názvem Hledání, jehož součástí byl indický obchod, čajovna a jiné věci. Po čase oslovil mamku známý Ind Govind S. Rajpoot z Prahy, který později založil i školu ájurvédy, jestli by u něj nechtěla pracovat. Přestěhovali jsme se, a protože jsme bydleli v domě i s ním a jeho rodinou, tak jsem v této kultuře vyrostla,“ pokračuje Kateřina Hofmann.

„Skoro každý večer jsme jako děti poslouchali Jóga Nidru, přednášky a relaxační hudbu, a i když jsme tomu jako děti úplně nerozuměli, zanechalo to v nás velkou stopu,“ dodává.

Jógový spánek

A co to je Jóga Nidra? „V překladu jógový spánek. Řízená relaxace, kterou vedu mluveným slovem a snažím se o uvolnění nejen těla ale i mysli. S tím mají lidé největší problém,“ povídá Kateřina a přiznává, že spousta lidí po pár minutách usne.

„Vždy říkám, že nevadí, když usnou, ale důležité je, s jakým pocitem se probudí. Kvalita spánku je jiná protože člověk usne na jiné hladině vědomí a to je to nejzásadnější,“ vysvětluje.

Václav Kopta ve svém živlu.
Coming out herce a muzikanta Václava Kopty: velká láska k autobusům

Samotnou ji překvapilo, jak tato netradiční práce jejího muže chytla. „Byl nadšený, že bude dělat něco jiného, protože má rád výzvy, zároveň i různorodost a pestrost, takže to tak pojal. Přece jen jde o padesát minut hudby, přitom standardní písnička má tři a půl minuty. Zvládl to úžasně,“ oceňuje.

„V životě jsou momenty, kdy se člověku něco přihodí a potřebuje záchytný bod. Pak se obrací různě na víru, k tradici, rodině nebo jakékoliv věci, které věří a pomáhá mu. Téma stresu je všudypřítomné, lidé nemají na nic čas, natož na sebe. My jsme chtěli udělat něco, kdy se zastaví a uvědomí si, že je třeba se věnovat i sobě.

Kytara je však jemná a decentní. „Bylo to o úplně jiném přístupu, emoci, aby se hudba s mluveným slovem spojily a nerušily se. Šlo o relaxační rozměr a charakter,“ připomíná Evžen Hofmann.

Buddhismus a meditace

Pak na sebe prozradí to, co mnoho fanoušků třeba ani netuší. K podobným věcem měl vždy poměrně blízko. „Když jsem byl mladší, aktivně jsem se zajímal o buddhismus, meditace a podobné věci, což je sice něco jiného, než Jóga Nidra, ale měl jsem to rád. Během střední jsem byl více v čajovnách než ve škole,“ usmívá se.

Sledování televize - Ilustrační foto
Kult obyčejna. Vánoční rozhlas pokořil televizi

Jméno získané ze skupiny Kryštof mu pomáhá. „Fanoušci jsou zvědaví, co děláme ve volném čase, pozornosti si velice vážím. Poznal jsem to už u předchozího kytarového alba Retrospektiva. Část těch, kteří si CD Jóga Nidra koupili, jsou fanoušci Kryštofu, část zase těch, kteří se duchovní tématice věnují,“ přibližuje Hofmann, jenž vše tvořil ve svém nahrávacím studiu Taurus Records.

„Podobná relaxační CD většinou vznikají ve velmi ztížených podmínkách. My jsme chtěli nabídnout kvalitu a určitou intimitu, s respektem k tradičnímu pojetí Jóga Nidry, okořeněné modernější hudební složkou. Dle ohlasů se nám to zřejmě povedlo, ukázali jsme, že to jde. Takových CD opravdu moc na trhu není,“ je přesvědčený Hofmann s tím, že více informací nabízí web www.taurusrecords.cz/joga-nidra.