Branou do Waltrovky je lávka, vedoucí přímo od metra Jinonice na náměstí nad ulicí Nad Trezorkou a nad železniční tratí Praha-Smíchov- Hostivice. Náměstí i lávku dnes slavnostně otevřeli pražská primátorka Adriana Krnáčová a partner Penty Marek Dospiva.

„Lávka bude především bezpečnou spojnicí mezi metrem a Waltrovkou – novou městskou čtvrtí, kde bude v dohledné době žít až 2500 lidí, dalších 5000 bude pracovat v kancelářských budovách podél Radlické ulice,“ uvedl Petr Palička, výkonný ředitel Penty pro development.

Pohled na starý průmyslový areál na výrobu leteckých motorů z jedné z opuštěných výrobních hal firmy Walter v pražských Jinonicích.
Pražské technické památky postupně ustupují novostavbám

Lávku postavila TSK (Technická správa komunikací hl. města Prahy), Penta zabezpečila veškeré projekční práce a získala pro stavbu potřebná povolení. TSK se podílela na vybudování infrastruktury čtvrti, kromě samotné lávky vybudovala i přeložku ulice Na Hutmance, nové okružní křižovatky, chodníky a autobusové zálivy. Do celkem pěti stavebních akcí v rámci nové čtvrti tak tato městská firma investovala 270 milionů korun.

Náměstí ozdobily sochy od Davida Černého

Náměstí má rozlohu půl hektaru a ohraničují ho z jedné strany právě dokončovaná kancelářská budova Mechanika včetně historické budovy Walter a vstup na lávku k metru, z druhé strany pak administrativní budova Aviatica.   

Slavnostní otevření parku Waltrovka.
OBRAZEM: Park v Jinonicích otevřen

„Nejzajímavějším prvkem náměstí jsou tři sochy Pegasové od Davida Černého. Vzhledem k historii Waltrovky jsou Pegasové z jedné poloviny koňmi a z druhé leteckými motory, které jsou na Waltrovce přítomny téměř na každém kroku – ve tvaru motoru je fontána na začátku liniového parku, altán v parku na kopci, budovy Aviatica a Dynamica jsou ve tvaru letecké vrtule,“ popisuje Palička.

Ve Waltrovce vzniká více než 650 bytů

Nové prostranství bude sloužit obyvatelům bytových a řadových domů i lidem z okolních kanceláří. Náměstí je osazeno 27 vzrostlými stromy, nachází se tam 39 stojanů na kola, u většiny z 25 laviček jsou USB připojení pro dobíjení mobilních přístrojů. Během několika dnů bude na náměstí fungovat i připojení na síť wi-fi.

Administrativní centrum Aviatica.
Ve Waltrovce budou sídlit kliniky skupiny EUC a fyzioterapeuta Koláře

V rezidenční části Waltrovky postupně vzniká více než 650 bytů v pěti až sedmipodlažních budovách a 50 řadových domů. První obyvatelé se stěhovali letos v březnu.

Historii náměstí začnou psát i noví nájemníci kancelářských budov.  Renovovaná památkově chráněná budova Walter z roku 1928 začne ožívat už během prosince. Stěhovat se sem budou dvě špičková zdravotnická zařízení Canadian Medical Care a Centrum pohybové medicíny známého fyzioterapeuta Pavla Koláře. Dále zde bude sídlit společnost Johnson and Johnson.

Administrativní budova Aviatica v areálu Waltrovka
Administrativní budova Penty Aviatica získala vysoká ocenění

V komplexu Mechanica v prosinci otevře supermarket Billa a na jaře 2018 přibude restaurace. Z dalších služeb už na Waltrovce fungují Česká pošta, drogerie Teta, čistírna Pressto, restaurace Perfect Canteen Filipa Sajlera či farmářské potraviny a kadeřnický salón.

Bunkr Waltrovka.
OBRAZEM: Výstavba odhalila opuštěné bunkry