Kolem půl sedmé hodiny večerní se na Pardubicko snesl bleskový příval sněhu. Padající sníh doprovázel silný vítr a přinesl s sebou nemilé překvapení. Ledovku.


Ledovka v Pardubicích ochromila i hromadnou dopravu. Dopravní podnik sáhl k netypickému řešení: "Z důvodu náledí byl zastaven v 18:35 hodin veškerý provoz MHD v Pardubicích," uvedl Dopravní podnik města Pardubic na svém facebooku.

"Nestává se to. Zastavili jsme to na základě aktuální povětrnostní situace. Zohlednili jsme s ohledem na zdraví, životy a majetek, že situace na silnicích je natolik nebezpečná, že to za to nestojí. Nadjezdy a podjezdy jsou pro naše vozy nesjízdné, klouže to všemi směry. U nadjezdu u Parama nám stojí pět autobusů z každé strany, to samé u nemocnice. Přistoupili jsme k tomuto opatření do doby, než se silničářům podaří situaci dostat pod kontrolu. Snažíme se nyní uvědomit co nejvíce lidí a cestujících. Nedovedeme odhadnout, kdy následky pominou. Nejde jen o páteřní silnice, ale i točny a další části tras," uvedl ředitel dopravního podniku Tomáš Pelikán. 

Ledovka zastavila veškerý provoz hromadné dopravy v Pardubicích. Vozy MHD zůstaly v zastávkách, nadjezdy se ukázaly jako nesjízdné.Zdroj: DENÍK/Luboš Jeníček

"Co si pamatuji, stalo se to snad jednou za třináct let. Na hlavních trasách se pokusíme obnovit provoz MHD do 20:00 hodin a na dalších linkách mimo hlavní trasy jakmile to půjde. Během noci snad provoz MHD obnovíme zcela," dodal k osmé hodině večerní Tomáš Pelikán. 

"Všichni na náměstí Republiky jedou doslova krokem, silnice je jedno velké kluziště," popsal Deníku Zdeněk Vavříček situaci v centru města. Na Teplého ulici se před devatenáctou hodinou srazila tři vozidla, nehoda se obešla bez zranění. Řidiči se ale i na trasách po celém území kraje potýkají s problémy se sjízdností silnic. I před drobnými kopci se tvoří kolony vozidel. Je to příklad silnice mezi obcí Valy a Přeloučí, problémy hlásí i řidiči mezi Lázněmi Bohdaneč a Živanicemi, nebo v Rohovládově Bělé, kde se zatáčku v mírném kopečku marně snaží zdolávat nákladní vozidla. 

V práci jsou také hasiči. Silný vítr totiž kácel stromy. "Dobrovolní hasiči ze Srchu zasahovali na silnici od Stéblové směr Staré Ždánice, kde strom spadl přes vozovku. Jednotka z Horního Jelení zase odstraňovala strom přes komunikaci směrem na obec Jaroslav," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Následky sněhové vánice u Vraclavi. Na auto spadl dokonce strom.Zdroj: HZS Pardubického kraje

"Prudký nárazový vítr poslal teď večer k zemi další stromy. Hasiči v celém kraji jsou v terénu. Jeden případ za všechny - ve Vraclavi hasiči odstraňovali spadlý strom, když o pár metrů dál spadl další strom na auto. Řidiči se naštěstí nic nestalo," dodává mluvčí hasičů.