Pole plného modrých kvítků lnu si mohou všimnout například zákazníci jahodové plantáže v Dolní Pěně. Moc takových ale v Česku nenajdeme.

„Je to okrajová záležitost. Ještě před revolucí se u nás lnu dělalo hodně, šlo ale hlavně o len přadný, který už téměř vymizel, protože zpracování vlákna z této rostliny je technologicky náročnější a nebylo ekonomicky výhodné. Lnářství hojně fungovalo například ve Veselí nad Lužnicí a na Vysočině. Teď se k nám lněná semena vozí nejčastěji z východu,“ přiblížil majitel plantáže a soukromý zemědělec Petr Nouza, který len pěstuje na ploše kolem pěti hektarů.

Jde ale o len olejný, který má blahodárné účinky na lidské zdraví. Zemědělec prodává i samotná lněná semínka, avšak především lněný olej.

„Pěstujeme konkrétně odrůdu libra. Má příznivý poměr omega-3 mastných kyselin, které v podstatě hned tak v něčem nejsou. Najdeme je v rybím tuku, chia semínkách a pak v našem českém lnu. Proto jsme z něj začali lisovat i olej. Chuťově sice nemusí každému vyhovovat, protože má nepatrný nádech do rybího tuku, ale o to je pro nás prospěšnější,“ poznamenal Nouza.

Pomáhá i při léčbě rakoviny 

Jeho lněný olej je ideální pro studenou kuchyni, například do salátů nebo snídaňových směsí s ovesnými vločkami, cereáliemi nebo kaší.

Skvělé výsledky má lněný olej například i při léčbě rakoviny. S tímto zjištěním přišla německá biochemička Johanna Budwigová, která byla sedmkrát nominována na Nobelovu cenu. Nalezením vztahu mezi rakovinou a metabolismem tuků a svými úspěchy při léčbě nemocných rakovinou pomocí systému olejovo-bílkovinové stravy způsobila ve vědeckém světě převrat.

close Blahodárný len u jahodové plantáže v Dolní Pěně. info Zdroj: Deník/Jana Urbanová zoom_in Blahodárný len u jahodové plantáže v Dolní Pěně

Hlavní složkou této stravy byl právě za studena lisovaný lněný olej. „Mám řadu zákazníků, kteří od nás lněný olej odebírají a někteří se s jeho pomocí dokonce vyléčili. Stejnou zkušenost mám i z vlastní rodiny. Samozřejmě ale olej nemusí být všemocný,“ konstatoval pěstitel lnu.

Právě zdravotní hledisko je tím hlavním důvodem, proč se soukromý zemědělec z jižních Čech věnuje pěstování a zpracování lnu.

Len olejný není náročný na stanoviště. Jeho pěstování začíná na jaře výsevem semínek a sklizeň plodiny pak nastává v období žní. „Po sklizení len putuje na rošty ve skladu, kde ho sušíme. Do sušičky, kde se suší cíleně teplem z plynu, ale semena nedáváme, aby se nepoškodila. Pouštíme pod ně venkovní vzduch, když je suchý a teplý, a během tohoto procesu přehazujeme semínka lopatou, takže je to hodně o ruční práci,“ uzavřel Petr Nouza.

Výtěžnost oleje ze semen je zhruba 30 procent. Kromě lněného oleje vyrábi zemědělec i další oleje, jako jsou řepkový, makový nebo olej z ostropestřce.