Poslední zahraniční letadla se z vrtulníkové základny u Náměště nad Oslavou rozletěla do svých domovů. „Mezinárodní cvičení oficiálně skončilo v neděli 19. září. Hlavním cílem bylo sladění činnosti předsunutých leteckých návodčí s posádkami letadel a veliteli pozemních jednotek v mezinárodním prostředí. Cvičilo se v prostorech letiště Náměšť nad Oslavou, Čáslav, Pardubice, ve výcvikovém prostoru Boletice a v posádce Bechyně,“ okomentovala mluvčí letiště Jindřiška Budiková.

Taneční 1998 - Olinka a její rodina.
FOTO: Taneční po 40 letech. Do sálu jsem se vrátil při Věnečku své neteře Olinky

Z českých letounů se cvičení účastnily vrtulníky Mi-24 Hind a letouny JAS-39 Gripen. Dále je doplnily Mi-171 Hip a  L-159 Alca. „Nechyběly ani maďarské letouny JAS-39 Gripen, nizozemský L-39C Albatros, německé cvičné stroje Learjet LJ-35 a Pilatus PC‑9. Texaská národní garda přispěla unikátním bezpilotním letounem MQ-9 Reaper, který působil z území České republiky vůbec poprvé,“ vyjmenovala Budiková.

S průběhem je spokojené i vedení letecké základny „Jednapadesát leteckých návodčí dostalo možnost udržet si či získat platnou kvalifikaci v souladu s aliančními standardy. Jsem nadšen týmovým duchem cvičení, zápalem pro létání a vysokou profesionalitou všech, které jsem mohl během cvičení sledovat,“ chválil ředitel cvičení Aleš Cápal.