Liberecký primátor nominoval profesora Jaroslava Berana z Technické univerzity na medaili „Děkujeme“ . Tu od letoška uděluje Český červený kříž (ČČK) za mimořádný přínos v době koronaviru. Jde o společný projekt ČČK a jablonecké České mincovny.

„Profesor Beran je vedoucím týmu, který vyvíjí novou technologii a stroj na výrobu plošné nanovlákenné struktury. Právě v době koronavirové pandemie na jaře letošního roku se výzkumnému týmu podařilo urychleně a s velkým nasazením zprovoznit nový laboratorní stroj na výrobu nanovlákenné vrstvy,“ zdůvodnil primátor Zámečník nominaci.

Roušky pro první linii

Po úspěšném testování na záchyt virů a bakterií začal nový stroj doslova chrlit kilometry materiálu a dobrovolníci z Technické univerzity z něj začali šít jednorázové roušky pro potřeby zdravotníků. Později se z materiálu začaly vyrábět filtry do látkových roušek. V době, kdy vláda tápala a lidé sedli k šicím strojům, se tak díky libereckým vědcům dostávaly nedostatkové ochranné prostředky špičkové kvality k nejohroženějším profesím – zdravotníkům, záchranářům a dalším složkám záchranného systému.

V Turnově spustili linku na liberecké nanoroušky.
Už to jede! Linka v Turnově chrlí tisíce nanoroušek

„Výroba probíhala ve dvousměnném provozu včetně víkendů a materiál pomáhal zejména v prvních týdnech pandemie, kdy byl velký nedostatek ochranných prostředků. Nové zařízení produkovalo denně v laboratorních podmínkách materiál pro výrobu 6000 nanoroušek nebo až 20 000 nanofiltrů,“ připomněl mluvčí liberecké univerzity Radek Pirkl. Nominace na medaili „Děkujeme“ mohou lidé či instituce podávat do pondělí 27. července.

Z nominovaných osobností vybere komise stovku těch, kterým na slavnostním večeru předá mosaznou medaili. Dvacet lidí dostane medaili stříbrnou a desítka zlatý dukát s emblémem Florence Nightingalové, která stála u vzniku Červeného kříže. „Epidemie a pandemie zasáhly do lidské historie už nesčíslněkrát. Pokaždé se ale zvedla vlna mezilidské solidarity a do první linie šli nejen lékaři, sestry, ošetřovatelky, ale také stovky dobrovolníků,“ vysvětlil smysl celého projektu prezident ČČK Marek Jukl.

Socha Olbrama Zoubka před libereckou radnicí s rouškou.
Fotky s rouškami. I to je dokument své doby

Profesor Jaroslav Beran ze strojní fakulty Technické univerzity Liberec, rodák ze slovenského Popradu, není jediným oceněným vědcem z týmu, který se do boje proti šíření koronavirové infekce pustil.

Už koncem června převzal z rukou hejtmana Martina Půty medaili Integrovaného záchranného systému Libereckého kraje II. stupně profesor David Lukáš. Ten byl spolu s profesorem Beranem iniciátorem celého procesu, díky kterému se výroba účinných nanovlákenných filtrů na Technické univerzitě rozjela.