K události došlo v neděli 31. října odpoledne. Pád nepřežil průvodčí, který byl v kabině sám. Jeho zranění byla neslučitelná se životem. Druhá kabina, která tu zřícenou vyvažovala, zůstala viset na nosném laně. Záchrana lidí nedaleko spodní hranice probíhala pomocí výškové techniky. Na místě byli také lezci a hasiči Správy železnic. 

„Aktuálně na místě pracují jednotky integrovaného záchranného systému. Více informací budeme mít později,“ uvedl odpoledne Vojtěch Robovský, policejní mluvčí v Libereckém kraji. Jak upřesnil, pád jedné kabiny lanovky na Ještědu byl oznámen na tísňovou linku v 13:30.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev konstatoval, že spadla kabinka jedoucí směrem z vrcholu Ještědu dolů, kde byl pouze jeden člověk. Oběť neštěstí. „Lékař mohl jen konstatovat smrt,“ řekl Georgiev.

Podle policie bylo v druhé kabině 14 cestujících. Uvedla to na Twitteru. Přibližně po 40 minutách se podařilo záchranářům evakuovat všechny cestující a strojvedoucího z druhé kabiny, nikdo se nezranil.

V areálu zdravotníci poskytovali podporu jednomu zaměstanci drah a 14 cestujícím z kabiny lanovky jedoucí směrem na vrchol hory. „Z ní cestující byli už evakuováni do bezpečí, vyšetřili jsme je, utrpěli velký šok, protože viděli pád protijedoucí kabiny,“ doplnil Georgiev. Zdravotníci využívali základnu horské služby. „Spolupráce s horskou službou je vynikající,“ ocenil mluvčí krajské záchranky.

Podle informací policie byl omezen provoz i na přilehlých silnicích kvůli zásahu složek IZS. Policisté žádali o uvolnění cesty záchranným vozidlům.

Lanovka na Ještěd se zřítila
Neštěstí se lanovce na Ještědu zatím vyhýbala. Přišlo až dnes

"Byl jsem uvnitř a slyšel jsem velkou ránu," řekla reportérovi Deníku, který byl na místě, obsluha občerstvení pod lanovkou.

"Jeli jsme poslední lanovkou, než k neštěstí došlo. Měli jsme opravdu štěstí," řekl mladý muž Kevin. "Samotný pád jsme neviděli, pak jsme slyšeli vrtulník. Dolů jsme šli už pěšky," dodala jeho partnerka Naďa. Oba si udělali vylet z Prahy a původně chtěli vyjet na Ještěd autem.

Co se na místě stalo zjišťují také pracovníci Českých drah. „V tuto chvíli také čekáme na vyšetřování policistů a drážní inspekce,“ sdělil odpoledne mluvčí ČD Lukáš Kubát.

Jak potvrdil, právě od zítřejšího dne byla naplánovaná na lanové dráze pravidelná revize a přibližně čtrnáctidenní odstávka. Při ní měla být snesena z lana kabina č. 2, demontován a zkontrolován závěs a běhoun, provedena defektoskopie, vyměněny vadné díly, zkráceno tažné a přítažné lano a vylity nové koncovky lan.

"Bohužel jeden z našich kolegů pád kabiny nepřežil. Děkujeme za záchrannou akci složkám Integrovaného záchranného systému," napsaly České dráhy na twitter.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta očekává rychle vyšetření nehody. "Pozůstalým oběti chci jménem Libereckého kraje vyjádřit soustrast. Cestující z druhé kabinky jsou v bezpečí a v péči psychologů," uvedl na sociálních sítích Půta.

Zásah byl ukončen kolem půl čtvrté odpoledne, na místě dál zůstávali policisté, hasiči Správy železnic, dobrovolní hasiči z Liberce-Hanychova a Liberce-Karlinek.

Krátce před 17. hodinou policie na twitteru informovala, že v souvislosti s pádem lanovky zahájila úkony trestního řízení pro přečin obecného ohrožení z nedbalosti. "Zároveň žádáme dosud nevyslechnuté svědky pádu kabiny, aby se nám ozvali na linku 158. Jejich informace nám mohou pomoci," napsali na sociální síti policisté.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala zatím škody vyčísleny nebyly. "Drážní inspekce na místě provádí šetření příčin a okolností vzniku této mimořádné události," informoval v podvečer.