Vláda umožnila zoologickým zahradám otevřít venkovní prostory už od pondělí, ta liberecká však na tak rychlé obnovení provozu nebyla připravena. Jedním z důvodů byly stavební práce v dolní části areálu. „Kdybychom návštěvníky vpustili již dříve, dokončení stavby by nám to značně zkomplikovalo a prodloužilo,“ vysvětlil ředitel David Nejedlo.

Zájemci o návštěvu ale musí počítat se změnami oproti dosavadnímu provozu. Zoo přistoupila ke zdražení vstupného, dospělý návštěvník zaplatí místo 130 nově 160 korun. „Hlavním důvodem navýšení cen vstupného jsou stále se zvyšující náklady na provoz. Ekonomice provozu zoologické zahrady příliš neprospěly ani finanční ztráty způsobené nařízeným uzavřením areálu. Za sedm týdnů trvající uzávěry přišla zahrada o více než šest milionů korun,“ přiblížila mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Zoo se sice vyprázdnila, ale péče o zvířata nepočká.
FOTO: Zoo Liberec uzavřela turnikety. Život se tu ale nezastavil

Vstupenky navíc dočasně půjdou koupit výhradně elektronicky. „Tímto způsobem budeme moci kontrolovat počet prodaných vstupenek, protože naší povinností je také uhlídat maximální denní návštěvnost,“ dodal Nejedlo. Ta nesmí přesáhnout 1 950 lidí denně.

Otvírací dobu zoo stanovila na 9:00 – 17:00. „Až do odvolání bude uzavřené dětské hřiště, kontaktní zoo i prodejna suvenýrů a z konzumačních zón budou dočasně odstraněny stoly a lavice,“ popsala Tesařová.

„Mimo provoz zůstane i dětský vláček a půjčovna vozíků a kočárků,“ doplnila.

Další změnu pociťují od úterý i řidiči. Bezplatné parkování, zavedené vládou jako jedno z opatření proti šíření viru, je už v Liberci minulostí. „Parkovací automaty jsou opět v provozu,“ potvrdila mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová.

Dopravní podnik oznámil, že kvůli nárůstu cestujících a obnovení výroby v průmyslových zónách navýší od pondělí 4. května počet autobusů. Jejich počet výrazně omezil od 26. března. „Jedná se především o zkrácení intervalu mezi spoji na páteřních autobusových linkách č. 13, 24 a 26, přidání spojů na lince č. 27 v době střídání pracovních směn v průmyslové zóně Sever, předisponování kloubových autobusů na linku č. 31 a obnovení provozu linek č. 33, 34 a 35 obsluhujících průmyslovou zónu Jih,“ vyjmenovala mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Liberecká zoo hlásí zbrusu nový přírůstek. V pavilonu tropů se v její dlouholeté historii vůbec poprvé zabydlel pásovec kulovitý
V liberecké zoo poprvé chovají pásovce, expozici sdílí s papoušky ara

V Liberci ale nadále zůstává zastavena noční doprava, školní linky a také tramvaje dále pojedou podle „koronavirového“ jízdního řádu.

Od pondělí je v omezeném režimu otevřená v Liberci i knihovna, její pobočky na Králově Háji, ve Vesci a Ruprechticích by měly začít fungovat 4. května. „Oblastní galerie bude otvírat 12. května,“ oznámil po jednání krizového štábu hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

CENÍK V ZOO
Dospělý: 160 Kč (dříve 130)
Dítě od 3 do 15 let: 120 Kč (90)
Rodinné 2+2: 490 Kč (390)
Rodinné 2+3: 610 Kč (470)