Přitom právě ve vesnicích, jako je například Hýskov, to znamená velký problém. A to díky své poloze. Největší problém nastává v ulicích údolí kolem Berounky, kde se pak kouř drží a lidé se potýkají se špatným ovzduším.

„Bydlíme v Hýskově, ale naštěstí na kopci, takže se nás to příliš netýká. Ale když se vracím třeba odpoledne z práce a vidím pod sebou v údolí, jak se tam drží ten šedivý kouř, nemám chuť se tam ani zastavit třeba v obchodě pro nákup. Část Hýskova je jako pod pokličkou," svěřila se paní Katka.

Palčivý problém s kouřem z komínů si uvědomuje starostka Hýskova Ivana Týlová. „Sice máme plynofikaci už mnoho let, přesto stačí, když pevným palivem zatopí pět až deset domů a je problém. Kouř se nese údolím a zůstává tu," říká Ivana Týlová.

Problémy s několika lidmi

Největší problém nastává ve chvíli, kdy lidé do kamen vhodí i odpadky včetně plastů. Štiplavý, specificky zbarvený kouř pak i ohrožuje zdraví obyvatel. „Bohužel máme v naší obci s několika lidmi problémy. Snažili jsme se s nimi domluvit, psali jsme jim i dopisy, ale bez velkého výsledku. Problém jsem už konzultovala s pracovníky odboru životního prostředí," přiznala Ivana Týlová.

Aby se situací začali zabývat odborníci, potřebují ale konkrétní podklady. A to nejen fotografie, ale i třicetiminutové video zachycující problematický kouř z komína. „Pokud se situace nezmění, budeme muset tuto dokumentaci připravit a dát podnět k šetření. Ale nezávidím lidem, kteří tuto práci budou vykonávat," dodala Ivana Týlová, která ví, že se jedná o citlivou záležitost.

Čtěte také: Do obýváku úřady nepolezou, říká o kontrole kotlů ministr