Izolace a omezení pohybu v oblasti skončí o půlnoci z neděle na pondělí. Hlídky policie a vojenské policie se stáhnou, přístupové cesty budou od pondělí opět průjezdné.

Z uzavřené Litovle píše reportér Deníku Jiří Fišara:

Život v uzavřeném městě, den třináctý: V Olomouci vymysleli lék? Nervy pracují

Lidé na Litovelsku a Uničovsku budou moci opustit domovy, musí však samozřejmě stejně jako všichni dodržovat opatření nouzového stavu.

Po dvou týdnech tak povolí přísná karanténní opatření a život ve městech se může dát znovu do pohybu.

I když - jak připouští starosta Litovle Viktor Kohout - velmi opatrného.

Právě Litovelsko a Uničovsko patří k nejhůře zasaženým oblastem. Na Litovelsku bylo do nedělního rána evidováno aktuálně 79 nakažených, na Uničovsku 37.

Ministryně financí Alena Schillerová.
Schillerová chce odložit splácení hypoték. Banky by to nemělo ohrozit, řekla

„Krajští hygienici právě rozhodli, že neprodlouží platnost mimořádného opatření při epidemii na Litovelsku a Uničovsku. Neznamená to ale, že máme vyhráno, naopak jsme teprve na začátku boje s koronavirem. Prosím vás proto všechny, abyste se chovali zodpovědně a dodržovali pravidla,“ apeluje olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Spanilá jízda záchranářů a policistů

Starosta Litovle Viktor Kohout přiznává, že se městu Litovel výrazně uleví. Mezi lidmi už totiž panovala značná nervozita.

„Samotný stát vydal taková opatření, která se vyrovnávají tomu, co platí tady. Lidé potřebují alespoň na vycházku a věřím tomu, že se nebudou chovat jako zvířátka, která pustíme z ohrady, a budou dodržovat dál všechna pravidla. Je ale psychicky náročné být doma tak dlouhou dobu,“ komentoval to starosta.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček označuje nálepkami s českou a španělskou vlajkou krabice s humanitární pomocí České republiky, které 29. března 2020 odvážely kamiony z policejního skladu v Opočínku u Pardubic.
Pomoc v boji s koronavirem. Česko poslalo ochranné obleky do Itálie a Španělska

Přestože počet nakažených v minulých dnech vzrostl, nárůst není už tak výrazný jako v minulých dnech.

„Krizový štáb bude dál fungovat, věříme, že budou všichni obezřetní. Pořád jsme v nouzovém stavu. Zejména starým lidem se ale uleví, protože zajistit pomoc všem bylo komplikované. Pro nás to ale byla neskutečná škola a dnes večer poděkujeme všem spanilou jízdou všech integrovaných složek, které projedou kolem osmé hodiny večer naším městem,“ doplnil. Opatření se uvolní úderem půlnoci. 

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník