Jeden den a čtrnáct zásahů. Ovšem nikoli za celé Krušné hory, ale jen Klínovec a Boží Dar. Horská služba nepamatuje podobně vysoký počet výjezdů na tak malém území jako poslední lednový den. O něco mírnější to bylo v pátek 1. února, kdy vyjížděli čtyřikrát. Záchranáři před víkendem a jarními prázdninami apelují, aby byli lyžaři a běžkaři opatrní.

„Zasahovali jsme u poranění kolen, zhmoždění kloubů, zlomeniny v krčku, poranění pánve, dokonce i u epileptického záchvatu a případu mozkové mrtvice,“ vyjmenoval náčelník Horské služby Krušných hor Miroslav Güttner. „V podstatě co výzva k zásahu, to odlišné zranění,“ dodal. Jezdili k nim na běžecké trasy i na sjezdovky.

Horský areál Lesná (31.1.2019)
OBRAZEM: Sníh i holá krajina. Tak vypadá Chomutovsko z ptačí perspektivy

Milovníky zimních sportů totiž na hory vytáhlo slunečné počasí a pololetní prázdniny. Podle mluvčí Skiareálu Hany Hoffmannové bylo ve čtvrtek na svazích areálu téměř 3800 lyžařů.

„Na všední den je to silnější návštěvnost, o víkendy ale míváme návštěvníků ještě více,“ uvedla. Skiareál ani záchranáři neočekávají, že by se situace měla v následujícím víkendu a příštích dnech zmírnit. Jsou tu totiž prázdniny německých školáků, na které v březnu navážou jarní prázdniny českých dětí.

Desatero

„Můžeme tedy očekávat střety dospělých s malými a méně zkušenými lyžaři,“ obává se náčelník horské služby. Jak dodal, právě ty ale nejčastěji končí fatálními následky, proto jak on, tak skiareál vybízejí k maximální opatrnosti a dodržování deseti pravidel FIS chování na sjezdových tratích.

Klínovec má například problémy s tím, že ačkoli je skiareál prošpikovaný upozorněními, že se lyžaři mají držet na sjezdovkách, ti to nedodržují.

„Zajedou do lesa, pak se vynoří někde, kde je ostatní nečekají,“ popsala Hoffmannová, jak snadno může dojít ke srážce. „Opakovaně se také stává, že lyžaři zůstávají stát na sjezdovce pod hranou, kde nejsou vidět,“ přidala další častou situaci, která končívá úrazy.

Aplikace Záchranka

Kromě toho, že by měli být lyžaři a běžkaři opatrní, by záchranáři také uvítali, kdyby s sebou vozili mobil se speciální aplikací Záchranka, která v případě nouze jednoduchým způsobem osloví zdravotnické a horské záchranáře. „Odešle přesnou polohu, kde zraněný člověk je a tak dokážeme zajistit rychlý servis,“ poznamenal Güttner.

Ve všední dny bdí nad Klínovcem tři záchranáři, o víkendech je jich až šest, často se takřka nezastaví. Jeden zásah od prvotního ošetření po převoz a čekání na sanitu trvá třicet minut až dvě hodiny.

K lyžování na Klínovci o víkendu láká 31 kilometrů upravených sjezdovek, na kterých leží přes půldruhého metru upraveného prašanu. Otevřený je i legendární Cinestar Snowpark na Neklidu a Cool Fun Park Pod Zámečkem.

Nemocnice Chomutov. Ilustrační foto.
Zákaz návštěv! Nemocnice uzavřely oddělení kvůli nakažlivým onemocněním