Rozšíření restriktivních opatření proti koronaviru v Moravskoslezském kraji nesouvisí s vývojem lokálního ohniska nákazy na Karvinsku, ale s jejím šířením zahraničními pracovníky. Radiu Impuls to dnes řekl epidemiolog a šéf odborné skupiny ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar.

Plošné testování v souvislosti s nákazou Covid-19 v Dole Darkov na Karvinsku. Hygienikům pomáhala i armáda. Ilustrační foto.
V Moravskoslezském kraji přibývají ohniska nákazy

Negativní trend ohledně počtu nakažených v Moravskoslezském kraji podle Maďara nevychází ze situace v těžební společnosti OKD, ale z vývoje v řadě firem v kraji. "Nezřídka je to následkem pozitivních testů zahraničních pracovních sil, kdy tito zahraniční pracovníci, včetně mnoha pendlerů, mají velký počet domácích kontaktů, jejich kolegů v práci. A od nich nám hrozí potenciálně zanesení nákazy," řekl.

Podle něj zahraniční pracovníci nemusí o nákaze ani vědět a průběh nemoci covid-19 u nich může být bez příznaků, přesto mohou být infekční a šířit nákazu do širší společnosti. "Takže ta čerstvě přijatá opatření jsou snahou komunitu Moravskoslezského kraje bránit," řekl Maďar.

Lidé a roušky. Ilustrační foto.
Roušky jsou povinné v celém Moravskoslezském kraji! Platná jsou i další opatření