Povolení k odlovu neplatí pro území Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jizerské hory. Správa CHKO ale předpokládá, že se tak stane, byť až ke konci října. „Žádost jsme obdrželi 14. října, nemůžeme ale zkrátit zákonné lhůty, povolení tedy můžeme vydat až za čtrnáct dní. Potvrdilo nám to přímo i ministerstvo životního prostředí,“ sdělil vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Tomáš Korytář.

Nebezpečí je reálné. Velkou kočkovitou šelmu spatřilo stále větší množství lidí. „Něco“ zahlédl před pár dny i čtyřiačtyřicetiletý Robert na Prosečském hřebenu, když tam byl i přes varování úřadů s rodinou na houbách. „Těžko říci, zda jsme viděli přímo tu šelmu, byl to mžik. Každopádně jsme zahlédli zvíře, které podle mne do naší přírody nepatří. Raději jsme zamířili přímo domů. Po cestě jsme se neustále rozhlíželi,“ popsal.

Kočkovitá šelma prozatím ale nikoho nenapadla, a to včetně domácích zvířat. „Údajně mělo dojít k úmrtí jednoho psa, není ale jisté, zda mu smrtelná zranění způsobila kočkovitá šelma,“ sdělil primátor Jablonce Jiří Čeřovský.

Myslivci vyfotografovali pomocí fotopasti velkou kočkovitou šelmu na okraji Jablonce.
Šelma se vrátila k Jablonci. Fotopast zachytila velkou kočku v Lukášově

Při jabloneckém magistrátu vznikla pracovní skupina, která se zabývá pohybem a možným chycením či odlovem šelmy. Nyní určila další postup při odlovu neznámého zvířete. „Primárně budeme usilovat o to, aby šelma byla odchycena živá,“ přiblížila pracovnice oddělení krizového řízení Martina Syručková. K odlovu jsou oprávněni v prvé řadě myslivci, případně strážníci a policisté.

Magistrát nadále upozorňuje občany, aby byli obezřetní při pohybu ve volné přírodě. Pokud by spatřili neznámou šelmu, mají to bezodkladně oznámit na linky 156 nebo 158. „V případě, že byste našli tělo uhynulé kočkovité šelmy, o nálezu informujte policejní složky nebo oddělení krizového řízení,“ vyzvala Syručková.

Neznámá kočkovitá šelma byla na Jablonecku poprvé spatřena už na konci minulého měsíce. Odborníci tvrdí, že zvíře není bezprostředně nebezpečné a raději se člověku vyhne. Přesto by lidé měli vědět, jak se při setkání s šelmou zachovat. „Jestliže potkáte divokou kočkovitou šelmu, nezačněte zmatkovat. Nepřibližujte se k ní, neotáčejte se zády a hlavně neutíkejte, ale pomalu od ní couvejte pryč,“ přiblížila rady odborníků mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Fotopast, ilustrační foto.
Kočka dál straší Jablonecko. Její pohyb mají odhalit fotopasti

Krajská veterinární správa už prověřila všechny registrované chovy šelem v okolí, nikomu ale podobné zvíře nechybí. Je tedy možné, že šelma může pocházet z nelegálního chovu, a to třeba i z Polska. „Nebezpečí existuje. Odstřel je jediné možné řešení,“ doplnil primátor Jiří Čeřovský.

Správa CHKO Jizerské hory neregistrovala v posledních deseti letech žádné podobné povolení k odlovu exotické kočkovité šelmy. V současné době chce Agentura ochrany přírody a krajiny ČR vydat pro oblast Jizerských hor povolení k odlovu nepůvodních invazivních druhů malých šelem, jakými je psík mývalovitý nebo mýval severní.

V lese na Prosečském hřebeni hledají velkou kočku.
Po Prosečském hřebeni se prohání velká kočka. Les pročesávají myslivci a policie