„To se nedá vůbec porovnat. Je pravda, že když se začal u nás Valentýn slavit, tak první rok chlapi a mladí muži kupovali květiny hodně. Druhý rok to bylo už slabší a pak ještě slabší. Ten svátek se

u nás moc neujal. U MDŽ tomu je naopak. A květiny nenakupují jenom starší chlapi, ale i ti mladí," uvedl majitel květinářství Kopretina v Nádražní ulici Jaromír Gombita. V tomto květinářství díky dnešnímu svátku upraví i otevírací dobu. „Budeme tu už od sedmi a skončíme, až lidé přestanou květiny nakupovat," dodala prodavačka.

Čtěte také: Michelinský průvodce ocenil další českou restauraci, bodovala Eska

Karafiáty věčně živé

Chcete si tipnout, která květina se na MDŽ nakupuje nejčastěji? „Začíná teď jaro, takže zákazníci berou tulipány, gerbery, růže a také karafiáty. Ty někdo bere ze zvyku, další z recese. A ty karafiáty nenakupují jen starší muži, ale i ti mladší," řekla prodavačka Monika v květinářství v Českobratrské ulici. V prodejně květin Gombita karafiáty vítězí jednoznačně. „Trochu v tom bude tradice, někdo je kupuje z recese a další třeba proto, že jsou i levnější než třeba růže," dodala prodavačka. Ženy různého věku, které Deník v ostravských ulicích oslovil, odpovídaly různě.

„MDŽ se mi zdá jako trochu přežitý svátek. Uznávám spíše Valentýna. Největší radost ale mám, když dostanu květinu jen tak, to mi přijde nejmilejší," dopověděla Kateřina Kopčová. Sabina Slováková a Tereza Jabůrková, dvacetileté slečny, zase uvedly, že jako svátek vnímají spíše MDŽ. A obě se shodly v tom, že květina jim radost sice udělá, ale když je někdo obdaruje dobrou čokoládou, je to ještě lepší.

Také 70leté paní Zdeňce valentýnský svátek k srdci nepřirostl. „Kdysi se slavilo jen MDŽ. Pracovala jsem ve velkém obchodním domě. Na MDŽ navštívilo vedení jednotlivá oddělení a obdarovalo nás květinou a nějakou drobností. Večer se pak konala oslava, byl připraven zajímavý program i s muzikou a tam už jsme chodili i s manžely. Ráda na to vzpomínám. Rozhodně to ale v našem případě nebylo tak, jak se občas říkává, že svátek žen slavili tehdy hlavně muži," dodala paní Zdeňka.

MD6 jako terapie

Svátek žen budou dnes slavit i v Domově pro seniory GrandPark v Havířově. Jeho luvčí Věra Breiová uvedla, že zvláště pro seniory a seniorky s diagnózou Alzheimerovy nemoci může být přínosnou terapeutickou aktivitou.

„U těchto nemocných dochází k rychlejšímu či pomalejšímu úpadku paměti, úsudku a myšlení. Zpravidla se dostaví nejprve krátkodobé postižení, následně dlouhodobé paměti," vysvětlil psychiatr Slavomír Pietrucha.

A právě oslava spojená s mládím a původním zaměstnáním může podle něj být podnětem, který dokáže paměť lidí s Alzheimerovou nemocí alespoň na určitou dobu „probudit".

Nepřehlédněte: Nejlépe se ženám podniká na druhém konci světa

Začaly to newyorské švadlenky

Dnes je Mezinárodní den žen. Pro řadu lidí je symbolem budování socialismu, mnozí si ho stále a rádi připomínají. Z dob předchozího režimu má nepříliš pozitivní pověst děti nosily kytičky svým učitelkám, ve škole vyráběly přáníčka pro maminky a babičky. A spíše než ženy si ho tehdy připomínali funkcionáři, kteří pořádali podnikové oslavy, na nichž se ženám děkovalo za práci, dostávaly rudé karafiáty a utěrky.

„Podruhé nesmíš utrácet, prozraď mi, kolikpak stála?A těch pár maminčiných vět znal jsem už téměř nazpaměť. Šetřila vždycky z mála… Pracoval jsem tehdy v Ostroji v Opavě a do závodního rozhlasu recitoval 8. března ženám k MDŽ báseň Jaroslava Seiferta Kytička fialek," usmívá se pan Jiří, který na otázku, co se mu vybaví, když se řekne MDŽ, nostalgicky zavzpomínal.

Slavit? Neslavit?

Těsně po sametové revoluci, v roce 1990, byl Mezinárodní den žen zrušen jako komunistický svátek. Tehdejší politici se domnívali, že ho nahradí polozapomenutý svátek matek. Neuvědomili si, že ne každá žena může být matkou a že takových žen stále přibývá. Přesto i ony jsou vzácnou součástí naší společnosti. Poslanci vrátili MDŽ zpět takzvaně do hry na podzim roku 2003, kdy schválili novelu zákona o svátcích. Horní komora parlamentu se však velkou většinou postavila proti. Poslanecká sněmovna ale v únoru 2004 veto Senátu přehlasovala a 8. březen tak byl zapsán do kalendáře jako významný den.

Na skok do historie

V březnu roku 1857 stávkovaly americké ženy z textilních továren za zlepšení pracovních podmínek. Další stávkou, spojenou s tímto svátkem, byla stávka švadlen v New Yorku v roce 1908. Ženy požadovaly zkrácení pracovní doby, lepší platy, hlasovací právo a ukončení zaměstnávání dětí. Ještě téhož roku rozhodla Socialistická strana USA, že Národní den žen připadne na poslední únorovou neděli. O dva roky později navrhla Němka Clara Zetkinová na konferenci socialistických organizací v Kodani zavedení Mezinárodního dne žen jako připomínky demonstrací švadlen v USA.

V roce 1911 se poprvé slavil MDŽ v Rakousku, Dánsku, Německu a Švýcarsku. Ruské ženy si MDŽ poprvé připomněly v roce 1913. V následujícím roce se po celém světě konaly v období kolem 8. března demonstrace proti válce. V únoru 1917 v Petrohradě vyšly ženy do ulic pod heslem „chléb a mír". Týden poté byl ruský car donucen abdikovat a prozatímní vláda schválila i volební právo žen. Demonstrace se konala 23. února, což připadá na 8. března kalendáře gregoriánského. OSN oficiálně uznala MDŽ v roce 1975. V důsledku toho jej následně přijaly mnohé národní vlády. Osmý březen je každoročně výrazně připomínán v Evropské unii.

A co muži?

Někdo MDŽ slaví dodnes, někdo jej neslavil nikdy. Ale každá žena bude jistě mile potěšena, když v tento den dostane nějaký dárek sladkost nebo květinu. „Svátek mám spojený s rudým karafiátem. Proto tuhle kytku nemám ráda, ale vím, že si nepřízeň nezaslouží," říká padesátiletá Věra z Ostravy.

Mezinárodní den žen se slaví pořád, navzdory všem svatým Valentýnům a Dnům matek. A aby to mužům nebylo líto, mají také svůj svátek, Mezinárodní den mužů, který připadá na 19. listopadu. Muži tento den oslavují ve více než šedesáti zemích po celém světě.

Nepřehlédněte: Platy žen v Česku ve srovnání s výdělky mužů silně pokulhávají