Vyhodnocování snímků by nově pěstitelům mohla usnadnit právě umělá inteligence. Zabývají se tím vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Postupy by mohly snížit objem použitého postřiku o třicet až osmdesát procent.

Výsledkem použití postřiku jen na některá místa znamená menší zátěž pro životní prostředí, ale také nižší náklady pro pěstitele. Potřebná data získávají zemědělci ze snímků pořízených drony. „Boom ve využívání bezpilotních letadel pozorujeme mezi českými agronomy od roku 2022, kdy se na trh dostal cenově dostupný a uživatelsky přívětivý dron,“ přiblížil Vojtěch Slezák z Ústavu agrosystémů a bioklimatologie Agronomické fakulty MENDELU.

Ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.
Vilu Tugendhat si lidé nově prohlédnou i online, prozradil šéf Muzea města Brna

Jak kvalitní bude sběr dat, jejich vyhodnocení a využití v praxi, záleží na řadě faktorů. Cílem vědců je vytvořit sadu doporučení, kterými by se zemědělci při monitoringu plevelů mohli řídit. 

Proces zahrnuje tři fáze. „Tou první je výběr vhodného dronu a nastavení správných letových parametrů, například výšky letu. Druhou oblastí je analýza s využitím umělé inteligence. Třetí kategorií je pak samotná aplikace postřiku na pozemek, aby vše fungovalo jak má. Chceme vybrat to nejekonomičtější a nejefektivnější řešení pro agronoma,“ vysvětlil Slezák.

Vědci budou testovat tři typy komerčně dostupných zemědělských dronů. Data budou sbírat letos na jaře a na podzim na pozemcích zemědělských podniků z Kroměřížska a Znojemska. Ve zbytku roku pak budou výzkumníci na získaných datech „učit“ umělou inteligenci plevele rozpoznávat.

Na snímku fotograf Zdeněk Dvořák.
Zdeněk Dvořák umí. Fotky z vinobraní ve Znojmě jsou ve finále Czech Press Photo

Ve využití dronů vidí mladý vědec velký potenciál do budoucna. Tomu odpovídá i rostoucí zájem o tyto technologie mezi agronomy. „Drony pomáhají zemědělcům nejenom při rozpoznávání plevelů, ale také při monitoringu aktivních nor hrabošů,“ poukázal. 

Výsledná doporučení ohledně monitoringu plevelů budou k dispozici na konci letošního roku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kvalita potravin na jižní Moravě a v Rakousku. Podívejte se na srovnání

Zdroj: Deník/Iva Haghofer