Příkladem může být husovická Restaurace Na Musilce. Za obědové menu tady chtějí 129 korun. V ceně navíc zákazník dostane polévku i sklenici vody. Doménou je česká kuchyně. „Šlágrem jsou klasické české omáčky, vepřo knedlo zelo, špenát, rajská nebo svíčková. Mezi ty nejoblíbenější patří také řízek, smažený sýr, segedín a obecně guláše,“ uvedl majitel restaurace Lukáš Král.
Za nízkou cenou podle něj stojí zejména množství prodaných jídel. V době oběda jich restaurace prodá i tři sta padesát. „Kdybychom nevydávali tak velké množství jídel, udržet nízkou cenu by nebylo možné. Tím, že u nás zákazníkům chutná a nabízíme příznivé ceny, jich chodí hodně,“ reagoval majitel Král.

Převážně česká jídla za příznivou cenu nabízejí také některé restaurace v centru Brna, jako je Montenegro pub nebo Restaurace U Karla na Veveří, i podniky v dalších městských částech, třeba Pivnice U Badinů v Židenicích, Pool Grill na Lesné, Restaurace Racek v Králově Poli či další husovická Restaurace Svatoboj. Přestože cenový rozsah je tam větší a na jejich poledním menu lze najít rovněž dražší pokrmy, najíst se v nich lze pohodlně do sto padesáti korun. V ceně je přitom zahrnutá i polévka.
Některá jednoduchá jídla pak mnohé z nich nabízejí ještě levněji než oblíbená Restaurace Na Musilce. Zatímco v Monenegro pubu může zákazník za stovku ochutnat bramborové knedlíky se švestkami, v Restauraci U Karla si za sto dvacet korun smlsne na srbském rizotu s vepřovým masem či hrachové kaši. Druhá zmíněná navíc zákazníky láká na čepovanou plzeň za šestačtyřicet korun.
Dobré jídlo za skvělou cenu
Mezi ty, které podle obyvatel Jana Kukučka a Tomáše Ječného nejvíc překvapí kvalitou svého jídla, patří pak Pool Grill na Lesné. Navzdory tomu, že prostředí je skromně stánkové, restaurace podle nich nabízí dobré jídlo za skvělou cenu. Zákazníci si pochvalují také kvalitu piva a pivních specialit. S tím souhlasí také Lukáš Meistner. „Z hlediska poměru ceny a výkonu je v Brně nepřekonatelná,“ řekl muž.
Převážně masité pokrmy je možné nalézt také v Pivním a steakovém baru U Dřevěného orla a U Dřevěného vlka. Zde se sice zákazník pod sto padesát korun nenaobědvá, všechna jídla na poledním menu však mají navzdory atraktivní lokalitě v Orlí ulici a na Zelném trhu jednotnou cenu 159 korun, a to včetně polévky.
Obědy okolo sto šedesátikorunové hranice i s polévkou nabízí také Pivnice Masný Růžek na Trnité. Že i tato restaurace patří k těm, kde si lze dát dobré jídlo za rozumnou cenu, je přesvědčený například Roman Dufek.

„Jídlo je velmi kvalitní a vzhledem k umístění restaurace jej lze považovat za velmi levné. Menu je navíc oproti polední nabídce některých jiných restaurací nutričně vyvážené. Na výběr je vždy z několik možností, ze kterých lze získat kvalitní bílkoviny,“ sdělil.
Dobře a přitom levně se najíst však zákazníci mohou také v restauracích, která nejsou zaměřená na českou kuchyni. Nepálská a indická Pokhara nabízí na poledním menu většinu svých jídel za 143 korun. V ceně je pak opět započítaná cena polévky. Zákazník přitom může ochutnat větší množství specialit. Jen o dvě koruny dráž totiž restaurace nabízí mix prvních tří menu, které v daný den připravuje. Příloha v podobě rýže nebo placky je navíc zdarma. I tady pak zákazník může zvolit možnost půl na půl.
Polední menu i za sto dvacet
Levné polední menu potom nabízí také Pizzeria Al Capone. Jídlo za sto dvacet nebo sto třicet korun není v této brněnské pizzerii žádnou výjimkou. Podobně jako u Restaurace Na Musilce i tady je podle oblastního ředitele Michala Wágnera tajemstvím nízké ceny počet prodaných jídel.
„V okolí je spousta firem a univerzitních fakult, v době oběda k nám proto přichází velké množství lidí. Díky tomu můžeme držet ceny takhle nízko,“ uvedl Wagner.

Podle hlavního ekonoma brněnské investiční společnosti Cyrrus Petra Pelce nemusí být levnější jídlo vždy na úkor jeho kvality. Restauratér má totiž ještě třetí možnost, a sice snížit svoji marži. Když restauratéři sníží svoji marži z prodaných jídel, mohou totiž nabídnout za přijatelnou cenu i kvalitní pokrmy.
„Pokud jde například o restauraci v centru, kde je hodně lidí, může si restauratér dovolit snížit marži, protože tím naláká více zákazníků," konstatoval Pelc.