V konkurenci dvacítky stánků s etnickými jídly nechybí samozřejmě pravé moravské koláčky, ani například cibulové čatní z Podpálaví. Ve stánku s cedulí Podhorácko se mezi čerstvými bylinami usmívala i Alena Kopřivová z Jevišovic na Znojemsku. Zájemci u ní mohli ochutnat doma vyrobené bylinkové sirupy. „Máme přesličkový, levandulový, meduňkový a spoustu dalších. Všechny byliny mi rostou na zahradě, chtěla jsem, aby si domácí limonády ochutnali i další. Jsou totiž lepší než prášek. Moje maminka říkala, že třeba přeslička vypere všechny orgány v těle,“ pobízí k ochutnávce Kopřivová.

Neodolali ani manželé Spurní, kteří do Mikulova přijeli z Přerova. „Manžel sem jel služebně, tak jsem hned řekla jedu s tebou, bude tam jídlo,“ směje se žena. V ruce jí nechyběla ani nezbytná sklenka s vínem.

Děti na Colours of Ostrava
Na Colours of Ostrava se to hemží dětmi. Pozor na dětský sluch, varuje lékař

Do ochutnávek neobvyklých jídel zněla z pódia hudba, přihlížející strhl často do rytmického potlesku či podupávání a vrtění Slovenský národní folklorní soubor Nafurt nebo chytlavé tempo romského tanečního souboru Piroš Rouža.

Festival potrvá až do nočních hodin, lidé se mohou těšit na další soubory z Čech a Rakouska, ale i ze Slovenska, Polska, Srbska a další. Mezi ně patří slovanské uskupení Korjen, které se inspiruje východoevropskými a balkánskými kořeny, z Rakouska vystoupí akordeonista Ivan Trenev, vystoupí i formace složená z Ukrajinských hudebníků, kteří nalezli azyl na Mikulovsku a Břeclavsku. Z českých kapel se představí Pussage z Brna, nebo skupina Září ze Zlína.

Festival zakončí nedělní veřejná snídaně „Permanent Breakfast“, která hostí místní občany i náhodné kolemjdoucí. „I letos máme v plánu ji rozšířit i do ulic Mikulova, pod heslem „Stoly ven“ bychom chtěli v našem městě všichni společně posnídat pod širým nebem,“ zvou pořadatelé ze spolku Národy Podyjí.