Obec v tuto chvíli nemá řádně zvolenou samosprávu, je to výsledek pravomocného odsouzení dosavadního starosty Radovana Staňka.

Zpráva poděbradské radnice také stanovuje počet potřebných podpisů, po jejichž získání se mohou nezávislí kandidáti či sdružení kandidátů do voleb registrovat. V případě samostatného kandidáta je to 23 podpisů, pro sdružení kandidátů 33 podpisů.

Nadjezd v Lysé nad Labem.
Uzavření nadjezdu budou doprovázet výluky vlaků

Bývalý starosta byl loni na jaře nymburským soudem odsouzen k pěti letům nepodmíněně, zákazu výkonu funkce starosty a radního na pět let a také finanční pokutě a náhradě škody. V průběhu let 2010 až 2014 měl připravit obecní rozpočet o 4,2 milionu korun. Což je přibližně roční rozpočet obce.

Způsobit to měl přepisováním faktur a dalšími machinacemi, ke kterým přinutil účetní obce. Rozsudek v říjnu potvrdil krajský soud. Starosta pak svolal ranní jednání zastupitelů, na kterém nejprve s pomocí svých čtyř věrných kolegů odvolali místostarostu Františka Doležala, který na konci roku 2014 poukázal na nesrovnalosti v hospodaření obce a podal trestní oznámení na neznámého pachatele. „Nevím, proč mám být odvolán. Já jsem tady veřejné peníze nekradl,“ reagoval místostarosta a doplnil, že ze strany starosty šlo o zjevnou osobní mstu. Vzápětí se starosta a další čtyři zastupitelé vzdali svých mandátů, čímž další jednání zablokovali.

Ilustrační foto.
Romantika dávných lásek láká k valentýnským výletům po kraji
Ilustrační foto.
Chřipka postupuje, epidemie je už na dohled