Areál bývalých kasáren T. G. Masaryka se zřejmě v nejbližší době stane bodem sporu mezi ministerstvem obrany a pardubickým magistrátem. Armáda i přes ujišťování ministra obrany Alexanda Vondry trvá na svém. Město se může domoci kasáren jen soudní cestou.

„Město Pardubice uplatnilo v souvislosti s informacemi o ukončení činnosti Armády České republiky v tomto areálu další žádost o vydání tzv. historického majetku obce v červenci 2009. Vzhledem ke skutečnosti, že podle zákona o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí nesplňuje tento majetek všechny náležitosti, nebylo možno žádost města akceptovat. Ministerstvo obrany sdělilo městu Pardubice dopisem, že svůj záměr musí uplatnit u soudu, přičemž tato informace byla městu Pardubice sdělena opakovaně,“ konstatovala mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová.

Ministerstvo také dodává, že odpověď na dopis, který primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková zasílala na ministerstvo v polovině ledna, bude obsahovat totéž stanovisko, jako v předcházejících případech.

Areál je střežen bezpečnostní agenturou

Kasárna armáda nadobro opustila k poslednímu dni loňského roku. V současné době by v areálu měla být přítomna jen likvidační skupina. I ta má ale areál opustit, a to do konce února.

„Ke konci ledna letošního roku bylo v souladu s příslušnými zákony vydáno rozhodnutí o nepotřebnosti tohoto majetku pro resort ministerstva obrany. V současné době se koná meziresortní nabídkové řízení, které končí k poslednímu únoru. V něm mohou další státní instituce požádat o bezúplatný převod. Zatím se předpokládá, že se v řízení o část kasárenského areálu přihlásí ministerstvo spravedlnosti a o další část ministerstvo práce a sociálních věcí. Ministerstvo spravedlnosti o část areálu usiluje přibližně dva roky. Průběžně se také k dané problematice vedla jednání za účasti ředitele odboru pro nakládání s nepotřebným majetkem sekce správy majetku ministerstva obrany,“ poznamenala Jana Zechmeisterová.

O využití zbývajících částí kasáren zatím ministerstvo obrany nerozhodlo a o jeho osudu by bylo jasno až po výběrovém řízení.

Areál kasáren i nedalekého technického cvičiště Chrudimka je od Nového roku střežen soukromou bezpečnostní agenturou. Armáda popírá, že by v tomto prostoru přespávali bezdomovci, ačkoliv dostat se nepozorovaně dovnitř i do některých budov není zase takový problém ani za bílého dne, jak jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli.

„Jediné, co jsme před několika dny zaznamenali při kontrole, bylo, že na technickém cvičišti Chrudimka chybí zadní železná vrata. Věc nyní řešíme,“ sdělila mluvčí ministerstva obrany.

Primátorka: Armáda odpoví dřív novinářům než radnici

Město také zvažuje, zda o kasárna usilovat. Nemá na jejich provoz potřebné prostředky. Přístup ministerstva obrany notně rozladil primátorku Pardubic Štěpánku Fraňkovou (Sdružení pro Pardubice).

„Je mi s podivem, že novinářům se informace o areálu dostanou mnohem v kratší době, než městu, které o jejich osudu několik let jedná. My jsme dopis adresovali na ministerstvo sedmnáctého ledna a doteď jsme odpověď neobdrželi. Přitom otázky, které jsme na ministerstvo směřovaly, se takřka shodují s těmi, které zaslala redakce Deníku,“ uvedla primátorka.

„V tuto chvíli má Deník zřejmě více informací než magistrát. Proto zatím nemohu další postup jednání komentovat jinak, než že město musí počkat na oficiální vyjádření z ministerstva. Navíc při jednání s ministrem obrany Alexandrem Vondrou jsme od něj obdrželi jiné stanovisko, než teď ministerstvo obrany zaslalo Deníku,“ podivila se Štěpánka Fraňková.

Je také možné, že město Pardubice se areálu kasáren nakonec vzdá. „Podmínkou pro předání kasáren městu tak, jak o tom mluvil ministr Vondra, by byl desetiletý závazek, že se plochy nebudou využívat pro komerční činnost. V takovém případě by se město muselo rozhodnout, jak s tímto majetkem naloží. Plánovali jsme centrální magistrát, případně krajský soud. To je ovšem také veliká investice,“ upozornila primátorka.

V Pardubicích je již několik areálů, které v této chvíli vlastní město, ale pro jejich využití nejsou žádné plány. To je například areál bývalé Tesly u nemocnice nebo rovněž bývalá kasárna Hůrka.

„Zastupitelstvo města by se muselo vyslovit pro to, jestli město za takovýchto podmínek hodlá areál kasáren převzít, ale zároveň uvést i to, z jakých zdrojů bude tento krok financován. Pokud nenajdeme prostředky, je dost dobře možné, že město o kasárna raději nebude usilovat vůbec,“ uzavřela Fraňková.