Dopravní značka Pozor koně zřejmě došla, u obce Cehnice na Strakonicku má kůň rohy a vemena. Podle zákona o pozemních komunikacích je ale dopravní značení v pořádku, značí výstrahu proti domácím zvířatům a současně varuje doplňkovou cedulkou před výskytem koní.

Netradiční dopravní značení tak může být pro řidiče překvapením, případně i pobavit. Podobná výstražná značka se nachází i u Sudoměřic u Tábora, kde máte dát přednost ovcím. Na jejím vyobrazení je dokonce ovce s jehnětem, ale v ohradě kolem jsou opět koně.

Podívejte se na vtipné vzkazy, zákazy či varování, které lze najít napříč Jihočeským krajem.
Podívejte se na vtipné nápisy, které lze najít napříč Jihočeským krajem

Značky se zvířaty: Do nedávné doby se na silnicích vyskytovaly pouze dvě varianty s výstražnými značkami upozorňující na zvířata. Šlo o symbol jelena ve skoku pro divoká zvířata a krávy pro domácí zvířata. Již pět let se mohou používat i symboly jiných ohrožených zvířat, jejich umístění má ale svoje pravidla. Jedinečné značky se vydávají se souhlasem vlastníka či provozovatele komunikace a policie. Žadatel musí doložit, že se jedná o unikátní lokalitu, kde například kvůli migraci zvířat docházelo k častým nehodám. Na značce může být nyní prase, pes, kůň, jelen, sob, srnec či žába. V zahraničí varuje značení před různými drobnými savci, jako jsou veverky, vydry, ježci a jezevci. V Austrálii mají třeba i varování před klokany, v Africe před šelmami. Na sousední Vysočině lze potkat značku Pozor kachny divoké či migrace syslů.

Další zvířátka

Bizarní vodorovné značení mají ale v Ústrašicích na Táborsku. Místo obyčejného přechodu, jak bývá v obcích zvykem, tu je u hostince namalovaná opravdová zebra. Ta samozřejmě slouží jako místo pro přecházení chodců, ale navíc je vybavena pohlavními orgány a pokuřuje si doutníček…

V Kostelní Radouni na Jindřichohradecku si poradili s nezvedenými pejskaři. Před obecním úřadem, hostincem a obchodem přímo na stromě visí doporučení: "Choďte srát se svým psem před váš dům!"

Mluvící provaz

Zábavná pro pocestné může být improvizovaná meteostanice v Hrudkově u Vyššího Brodu na Českokrumlovsku, kde se počasí poznává podle stavu provazu. Tam kromě tradičních oznámení také jedna cedulka turistu upozorňuje, že pokud provaz mluví, měl by omezit hulení. Pokud není provaz na místě vůbec, kolemjdoucí se podle GPS a Galilea nachází na území království českého.

Jihočeši humor nezapřou, na různých místech kraje lze narazit na řadu vtipných cedulek, příkazů a nápisů.
Podívejte se na další vtipné cedule v kraji. Zvířata nekrmit, trávy je dost...

Také jste narazili na zajímavost? Zaujala vás vtipná popiska či cedulka? Pochlubte se svým úlovkem, rádi vaše snímky a krátký text zveřejníme. Zasílat je můžete na redakce.ceskobudejovicky@denik.cz