„Chtěli jsme lidem nabídnout něco navíc. Odezva, která byla okamžitě velká, nás těší,“ konstatoval vedoucí Ovocnářství Mezice Ondřej Špunda. Největší odběr šťávy z Moštovníku je podle něj zejména o víkendech.
Pocestní si mohou vybírat ze čtyř příchutí. „Přidáváme v těchto dnech novinku v podobě višňové. Chystáme i jahodu, do té ale potřebujeme sladší odrůdu jablek. V Moštovníku bychom ji chtěli nabídnout během září,“ doplnil ovocnář.
V průběhu září se na „čepu“ objeví také šťáva z letošní sklizně. Moštování totiž v Mezicích letos startuje vlivem jarního počasí o něco dříve, a to již 2. září.
Osvěžení za dvacku
V Moštovníku lidé za kelímek osvěžujícího nápoje o objemu 0,2 litru zaplatí dvacet korun. „Dvacku mohou lidé hodit po staru do mincového otvoru, nebo moderně naskenovat QR kód v internetovém bankovnictví,“ upozornil Špunda.
Samoobslužné zařízení se zásobníky na šťávu postavili ovocnáři u sadu na okraji Mezic. Vybaveno je i chlazením na solární elektřinu. Aby si mohli lidé mošt prvotřídní kvality patřičně vychutnat, pod okrasnou třešní se nachází posezení. Nechybí ani koš na použité kelímky.
Budka s ovocnou šťávou nabízí turistům také připojení k Wi-Fi a k dispozici je i USB nabíječka se třemi typy nejpoužívanějších konektorů.
Provoz originální osvěžovny stojí na důvěře. A ovocnáři se již setkali s nepoctivci. „Věděli jsme, do čeho jdeme,“ uzavřel Špunda..