O poznání více ji teď vytěžuje i ostravské studio České televize, pro které nově překládá i zpravodajské Události v regionech a lifestylový seniorský magazín Život na třetí.

„Beru to jako výzvu. A něco, co už tady dávno mělo být,“ schvaluje posílení informovanosti ředitelka ostravského Centra služeb pro neslyšící a nedoslýchavé. „Sluchové postižení není vidět. Tím se bagatelizuje potřebnost přesunu informací. Přála bych si, aby si lidé uvědomili, že tady neslyšící jsou. A že pro ně můžeme něco udělat,“ podotýká Zarubová, jejíž centrum tlumočí pro neslyšící on-line.

Tři pořady v ČT

V ostravském studiu České televize pak tlumočí v pořadech Události v regionu, Život na třetí a Sama doma.

„Nabídla jsem tlumočení pro Českou televizi i kolegům, ale mají z toho velký respekt. Zatím jsem měla chuť a sílu, první týden Událostí v regionu jsem zvládla sama. Ale pokud by to bylo standardem, zcela určitě to nemůže dělat jen jeden tlumočník,“ zdůrazňuje.

V domově pro seniory Iris v Ostravě se objevil koronavirus (COVID-19) u tamní zaměstnankyně, 31. března 2020.
Domov pro seniory Iris v Ostravě: tři nakažené seniorky

„Simultánně tlumočit je dřina. Akorát to není vidět. Abych informace reprodukovala tak, jak je dostanu, a zůstal obsah nezkreslený, neočesaný, potřebuje to úsilí. Můj mozek se velmi potí. A potřebuje potom restart. Nezdá se to, ale po hodině a půl živého vysílání Sama doma už odpoledne nejsem schopná racionálnějšího myšlení, potřebuji vydechnout,“ vypráví.

Náročné je to i vzhledem k tématům. „Například vaření v Sama doma je plné specifických pojmů, třeba z nečeské kuchyně,“ vysvětluje.

Pomoc z regionu

Spolupráci s Českou televizí Zarubová kvituje. „Oceňuji ten postoj a změnu, ale trošku mě mrzí, že je to jen kvůli nouzovému stavu. Moc bych si přála, aby to bylo standardem. Kvůli neslyšícím, kteří tady žijí a není jich málo,“ říká.

Zaměstnankyně městského obvodu Ostrava-Jih roznášení seniorům nad 65 let věku roušky zdarma do poštovních schránek, jako opatření proti koronaviru.
PODÍVEJTE SE: Roušky domů. Senioři z Ostravy-Jihu je najdou ve schránce

Po každém vysílání k ní dorazí pozitivní zpětná vazba od různých lidí z kraje. „Lidé děkují, že dostávají informace ve znakovém jazyce. To mě obrovsky posiluje a utvrzuje, že práci dělám dobře. Je důležité, aby tu tlumočení bylo,“ myslí si Zarubová, jež v televizním vysílání používá speciální ochranný štít.

„Jeden pro mě udělala Charita Opava. A o další se postaral Martin Tiller, náš správce personalistického programu, ve spolupráci s Pavlem Tajdušem z Frýdku-Místku. Už jsem byla pro prvních deset kusů. Štíty jsme přitom dostali úplně zdarma. A dodavatelé byli rádi, že nám mohli pomoct. Vnímám, jak moc se lidi semkli,“ dodává pozitivně na závěr.