Mají vlastní vrt a vodu a také starosti. Přestože v Hostěradicích na Znojemsku funguje zánovní čerpací stanice, řeší vedení obce zvýšené hodnoty uranu v pitné vodě. Podle starosty Hostěradic Martina Vančury jsou naměřené hodnoty těžkého kovu ve vodě způsobené poklesem hladiny spodních vod. Problém se tak může objevit i jinde. „Od loňského srpna šly hodnoty uranu skokově nahoru. Proto jsme na posledním zastupitelstvu rozhodli, že pořídíme novou filtrační technologii. Chceme žádat i o dotaci,“ uvedl starosta Hostěradic Martin Vančura.

Tragický požár rodinného domu v Oleksovicích, při kterém zahynuly tři malé děti.
Spekulace lidí se potvrdily. Viník požáru, při kterém uhořely tři děti? Přímotop

Jak dodal, jejich čerpačka je stále ještě ve zkušebním provozu. „Vše proto v tomto režimu řešíme a než bude hotová kolaudace, věřím, že voda bude v pořádku. Mělo by to být ještě v první pololetí tohoto roku. Obyvatele obce budeme o aktuálním stavu informovat,“ dodal Vančura.

Podzemní voda

Uran patří mezi radioaktivní těžké kovy. Jeho obsah bývá v podzemních vodách vyšší než ve vodách povrchových. Funkční změny působení uranu v organismu sledovali odborníci již při koncentraci 10 mikrogramů na litr. U novorozenců může dojít k poškození ledvin. Nebezpečné je působení uranu pro diabetiky a pacienty s vysokým tlakem. Novela vyhlášky loni stanovila limit 15 mikrogramů uranu na litr vody.
Zdroj: www.szu.cz

Starosti s vodou si nedělá jedna z obyvatelek Hostěradic. „Nevím o tom nic, ale vnoučata pijí jen balenou vodu a mladí používají čističku s filtrem,“ uvedla žena v důchodovém věku, která si nepřála zveřejnit své jméno. Redakce ho však zná.

Podle ředitele odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice Miroslava Staňka je na jihu Moravy více obcí, které zvýšené hodnoty uranu ve vodě řeší. „Týká se to například Damnic, Miroslavi či Moravského Krumlova. Tady všude byly výjimky k hodnotě uranu ve vodě. Všichni si toho byli vědomi a buď věc řeší, nebo už vyřešili,“ řekl Staněk.

Podle místostarosty Moravského Krumlova Zdeňka Juránka jsou hodnoty uranu v pitné vodě ve vodovodu města již v normě. „Přizpůsobili jsme se normě a vše je již v pořádku. Věc řešila třebíčská vodárenská společnost, od které vodu bereme,“ naznačil Juránek.

Ilustrační snímek
Na jihu Moravy řádí gang zlodějů. Loupí v rodinných domech v okolí větších měst

Stejný problém měli před časem v nedalekých Lesonicích. Také sem dodává vodu třebíčská vodárenská společnost. „Nakoupili technologii asi za milion a půl. Takže už druhým rokem splňujeme přísné limity uranu v pitné vodě. Jsme tedy pod limitní hodnotou patnáct mikrogramů tohoto těžkého kovu na litr vody,“ dodal první muž Lesonic Pavel Herman.