Na zhoršenou kvalitu vzduchu reagují i učitelé v mateřských školách. Například berounská mateřinka v Preislerově ulici na začátku týdne vycházky úplně zrušila.

„Učitelky pravidelně sledují zprávy, a to v televizi a rádiu. V pondělí jsme venku vůbec nebyli," prohlásila Blanka Nedorostová, která v této berounské mateřské škole zastává pozici řídícího pedagoga. Navíc uvedla, že děti nevystavují ani větším mrazům. Na procházku vyjdou pouze do mínus pěti stupňů Celsia, pokud rtuť teploměrů klesá ještě níže, zůstávají ve třídách a hernách školky.

Před mrazy a smogem chrání děti i v Městské mateřské škole Hořovice. „Počasí posuzujeme každý den. Podle situace mohou být vycházky omezené, nebo dokonce zrušené," konstatovala ředitelka hořovické mateřinky Helena Nesnídalová. I v Hořovicích při mrazivém počasí omezují vycházky.

Nemocnost stoupá

Ven tam nechodí ani děti, které jsou po nemoci. „Snažíme se vyjít vstříc přáním rodičů a zůstáváme s nimi ve školce, a to i v případě, že jsou vycházky časově omezené třeba na půl hodiny," sdělila ředitelka Helena Nesnídalová.

Navíc uvedla, že nemocnost ve školce nyní stoupá. „Minulý týden byla škola ještě plná dětí. Od pondělí klesáme na poloviční počty," doplnila Helena Nesnídalová.

Při zhoršené kvalitě ovzduší meteorologové upozorňují, že ke zlepšení situace může přispět každý z nás. Například tím, že dá přednost veřejné dopravě před jízdou autem. v kamnech a kotlích by se nikdy neměl spalovat odpad.

Čtěte také: Rizika spojená se smogem umocňuje chřipková epidemie