Kostel svatého Víta patří k zajímavostem regionu. Je poslední připomínkou existence městečka Zahrádka, které na březích řeky Želivky stávalo již ve středověku. V 70. letech minulého století ale muselo ustoupit vodní nádrži Švihov. Kostel jediný přežil, nejspíš jen díky neobvyklým nástěnným malbám, které byly nalezeny v presbytáři kostela. Malby, datované do 14. století, zobrazují členy panovnického rodu Přemyslovců.

Lidé si tu mohou připomenout i památku jedné z nejznámějších obětí komunistického režimu, pátera Josefa Toufara. Ten v Zahrádce působil a byl tu nesmírně oblíbený. O záchranu kostela již několik let usiluje spolek Přátelé Zahrádky. Shání peníze na jeho postupnou obnovu a pořádá tu různé akce. V současnosti lidé mohou přispívat i na opravu vitrážových oken, které nechal vyrobit páter Toufar z darů zdejších lidí.

Ilustrační snímek.
Přibyslav bude nejméně rok a půl bez zubaře

Kostel je přístupný pouze několikrát do roka. Jedním z těchto dnů jsou i Dušičky. „Na sobotu 28. října připravujeme ve spolupráci s Národním památkovým ústavem tradiční Dušičkové setkání. Od 14 hodin bude sloužena mše svatá, v 15 hodin vystoupí kapela Žalozpěv s koncertem lyrické hudby z Vysočiny a na závěr bude možno se v 16 hodin zúčastnit komentované prohlídky kostela,“ informoval Jan Čihák s tím, že akce je součástí podpory veřejné sbírky na opravy, restaurování a vybavení kostela a oživení paměti vysídleného městečka Zahrádka.