Ještě kolem půl osmé ráno vypadalo v sobotu 18. září vše v poklidu. Téměř na každé křižovatce stáli policisté, řidiče naváděly na odstavná parkoviště oranžové směrovky, a to jak na parkoviště návštěvníků, tak VIP hostů. Už v té době bylo ale například ze tří čtvrtin zaplněné parkoviště u čerpací stanice v Mošnově.

Okolo desáté hodiny dopolední už se řidiči ploužili v kolonách. Informace se objevila také na twitterovém účtu Policie ČR. „Na příjezdových komunikacích k letišti se tvoří kolony. Od Ostravy v délce 2 kilometry, na začátku obce Mošnov od Příbora v délce 2 kilometry a od Studénky je kolona 3 kilometry. S ohledem na možnosti komunikace žádáme řidiče, aby byli ohleduplní a dbali pokynů policistů,“ stálo ve sdělení.

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku začaly 18. září 2021 dvoudenní Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR, které jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Ukázka 22. vrtulníkové základy, Mi-24/35 + Mi-171š.Ukázka 22. vrtulníkové základny, Mi-24/35 + Mi-171š.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Krátce po poledni již byl provoz na zmíněných komunikacích plynulý, jen ve směru od Ostravy byla asi půlkilometrová kolona. Dny NATO i přes pošmourné počasí přilákaly tisíce lidí, kupříkladu po spojovací komunikaci mezi Albrechtičkami a Petřvaldíkem proudily směrem k letišti davy lidí. Někteří ale nešli až na letiště a spokojili se s místem u této komunikace. 

Atraktivní program

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Na akci se představují armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky ze 17 zemí. Speciální partnerskou zemí je letos Švédsko.

Po oba dny je v osmihodinovém programu připraveno mnoho dynamických ukázek na zemi i ve vzduchu. Kromě toho mohou lidé vidět na zemi řadu atraktivních strojů, mezi nimi poprvé víceúčelový letoun F-35 Lightning II nebo bezpilotní letoun MQ-9 Reaper.

Na letišti v Mošnově přistál 17. září 2021 odpoledne letoun F-35 Lightning II, prvního letadlo páté generace, který přiletěl na víkendové Dny NATO.
OBRAZEM: V Mošnově přistál letoun F-35 Lightning II, tahák Dnů NATO 2021

Bojový stroj F-35 Lightning II italského letectva je prvním letadlem páté generace, které si mohou prohlédnout lidé ve střední Evropě. Mezi vlastnosti, které stroj řadí mezi letouny páté generace, patří neviditelnost pro radary, vysoké manévrovací schopnosti nebo víceúčelovost. Také bezpilotní americký prostředek MQ-9 Reaper je k vidění na jedné z prvních akcí v Evropě.

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku začaly 18. září 2021 dvoudenní Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR, které jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě.Na letišti v Mošnově na Novojičínsku začaly 18. září 2021 dvoudenní Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR, které jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Na letišti v Mošnově na Novojičínsku začaly 18. září 2021 dvoudenní Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR, které jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Ukázka Městské Policie Ostrava.Dny NATO 2021. Ukázka Městské Policie Ostrava.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

„Těší nás, že MQ-9 Reaper se prezentuje právě s F-35, protože to je trend budoucnosti. Máme potvrzeno, že F-35 a Reaper se doposud takto společně potkaly jenom na největších veletrzích v Evropě, ale ne na akci pro veřejnost tohoto typu. Reapery měla veřejnost možnost vidět jenom třeba ve zprávách v kontextu různých operací, které probíhaly v Afghánistánu nebo v Iráku,“ řekl předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Na akci hned ráno dorazily tisíce lidí. V areálu se neustále rozléhá hluk motorů či střelba. Na ploše letiště mohli lidé vidět cizineckou policii v ukázce útoku na letiště nebo přepad v provedení průzkumné skupiny a vrtulníku. Ve vzduchu se předvedly například letouny ze švédské historické letky J32 Jansen a SK 35C Draken.

Dny NATO s sebou přinášejí davy diváků, ale i problémy v dopravě, jak upozorňují policisté, kteří se mimochodem na dnech také někdy představují.
Dny NATO: policisté upozorňují na možné komplikace v dopravě

Vstup na dvoudenní akci, která se koná nedaleko Ostravy, je zdarma. V minulosti ji navštěvovalo i přes 200 000 lidí, mnoho také ze zahraničí, zejména z Polska a Slovenska. Loni musely být Dny NATO kvůli koronavirové pandemii bez diváků v místě akce, lidé mohli program sledovat v televizi a na internetu. Letos je počet diváků omezený maximálně na 40 000 každý den.

Kvůli kontrole počtu lidí si letos návštěvníci poprvé museli předem pořídit vstupenky. Jsou sice nadále zdarma, ale lidé zaplatili 15 korun jako servisní poplatek. Musí rovněž mít potvrzení o bezinfekčnosti, tedy očkování proti covidu-19, prodělání nemoci nebo negativním testu.

V sobotu navštívilo akci okolo 33 000 lidí. Řekl to předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík s tím, že konečná čísla ale ještě nejsou k dispozici. Podle organizátorů jde o největší letošní akci v republice, v neděli bude pokračovat. „V sobotu je to pro přespolní, což víme i zpětně od Českých drah, které sem vypravují vlaky. Neděle je preferována těmi, kteří to mají v bližší dojezdové vzdálenosti. Vážíme si všech, kteří přišli navzdory předpovědi počasí,“ řekl Pavlačík.