A aby vše bylo stylové, infostánek je křivý stejně jako chrám, vedle kterého se nachází. Podle pracovníka infostánku Jaroslava Miry, lidem se velmi libí srovnávací fotografie, kdo ještě nečetl, koupí si knihu Šikmý kostel od spisovatelky Karin Lednické, ale suverénně největším hitem jsou srovnávací fotografie ze staré Karviné.

Kdo se chce na chvíli přenést do Karviné na počátku 20. století, může se podle mapy vydat na místa, na kterých se děj knižního bestselleru loňského roku odehrává. Stačí k tomu jediné, načíst si cestu pomocí QR kódu na mobilní telefon.

Jezdí lidé z celého Česka

Román Šikmý kostel zviditelnil hornickou Karvinou tak jako už dlouho nic. Od vydání románu a propagace Karvinska nejen šikmý kostel navštěvují pamětníci z Karviné a okolí, kteří si dvacetitisícové město pamatují. Ale nejen oni, jezdí se lidé doslova z celé republiky.

Ve Valkeřicích začali odkrývat základy kostela odstřeleného v roce 1975.
Ve Valkeřicích je rušno. Dobrovolníci odkrývají základy barokního kostela

„Skutečně sem přijíždějí lidé z Prahy, jižních i západních Čech, z Valašska i jižní Moravy. Díky paní Lednické se Karviná dostala do povědomí zbytku republiky,“ říká s úsměvem Jaroslav Mira.Šikmý infostánek je otevřen každý víkend až do října.

Prohlídky kostela sv. Petra z Alkantary se v doprovodu průvodců konají každou sobotu a neděli zdarma. Bohoslužby začínají vždy v neděli v 10. 30 hodin.