Na skutečnosti, že na výměnu čeká 15 689 řidičských průkazů, které pozbudou platnosti do konce roku, se na první pohled paradoxně nejvýrazněji podílejí řidiči starší šedesáti let. Tedy ti, kteří bývají v plnění povinností většinou nejpečlivější.

Důvod je ale prozaičtější, než by se mohlo zdát. Právě řidiči v nejvyšší věkové skupině často ukončí aktivní motoristickou kariéru a na platnost dokladu, který přestanou potřebovat a využívat, nekoukají.

Tato okolnost může být důvodem, proč tito nejstarší majitelé řidičských průkazů často na úřad nejdou a vydání nového platného dokladu nepožadují. „Mezi řidiči je dost takových, kteří v určitém věku řídit přestanou a výměnu neplatného dokladu za nový řidičský průkaz už neřeší. Podobně tomu může být i ze zdravotních důvodů, někdy hraje roli kombinace věku a zdravotního stavu,“ potvrdil správnost odhadu vedoucí odboru dopravy Magistrátu Jihlava Ján Tinka.

Ilustrační forografie.
Humpolecká knihovna zažije křest knihy i vánoční jarmark

Pohled do statistiky dává jeho slovům za pravdu. Navíc skupina řidičů starších šedesáti let byla nejpočetnější (13 118 řidičů) už na počátku roku, kdy letošní výměny řidičských průkazů začínaly. Tato skupina představovala téměř třetinu z celkového počtu řidičů na Vysočině, tedy ze 40 446, jichž se výměna řidičských průkazů kvůli vypršení platnosti dokladu letos týkala.

Z oněch více než 13 tisíc řidičů starších šedesáti let si zatím nevyměnilo řidičský průkaz 6 889, tedy 52,5 procenta. A ještě jeden příklad. Na odboru dopravy Městského úřadu Pacov, který patří z hlediska počtu evidovaných řidičských průkazů k nejmenším v kraji, si dosud nevyměnilo doklad 218 řidičů. Z toho celou polovinu, rovných 109, tvoří řidiči starší šedesáti let.

Na začátku letošního roku čekalo na celé Vysočině na výměnu 40 446 řidičských průkazů, jimž končila platnost v roce 2017. Za prvních deset měsíců roku si průkaz s končící platností vyměnilo 24 757 řidičů, tedy 61,2 procenta.

Zdánlivě nízké číslo odborníky nepřekvapuje. „Vždycky se najde skupina řidičů, kteří termín nerespektují. Někteří zapomenou, další se třeba kvůli práci nezdržují v místě trvalého bydliště, jiní povinnost ignorují,“ poznamenal vedoucí odboru dopravy na Městském úřadu Humpolec Pavel Prchal. „Uvidíme, co nám řekne statistika za celý rok,“ dodal.

Nejvíc nevyměněných řidičských průkazů evidovala v listopadu Jihlava. V Jihlavě úřady registrovaly 3 213 řidičských průkazů, jichž se týká letošní výměna plynoucí z pozbytí platnosti před deseti lety vydaného dokladu. Z tohoto počtu si 2 133 řidičů mělo vyměnit doklad do konce října.

Následoval Havlíčkův Brod, kde radniční odbor dopravy evidoval 2 514 nevyměněných řidičských průkazů, přičemž více než dva tisíce těchto dokladů už prokazatelně pozbyly platnosti v průběhu prvních deseti měsíců letošního roku.

Na odborech dopravy v havlíčkobrodském okrese zůstává nejvyšší počet zatím nevyměněných řidičských průkazů, na Havlíčkobrodsku je to celkem 3 634 řidičů, kteří mají neplatný řidičský průkaz, nebo jeho platnost skončí do konce roku. Následuje Žďársko (3 610 řidičských průkazů) a Jihlavsko (3 604 řidičských průkazů) ).

Přestože si řidičský průkaz zatím nevyměnilo už zmíněných 15 689 řidičů, na chodbách odborů dopravy fronty nejsou. „Žádný vyšší zájem o výměnu řidičských průkazů jsem v poslední době nezaznamenal. Samozřejmě se stane, že přijde několik řidičů současně, takže musí čekat, až na ně přijde řada, ale nějaký narůstající nával s blížícím se koncem roku se u nás nekoná,“ přiblížil situaci na odboru dopravy v Humpolci Pavel Prchal.

Stejné zkušenosti má i Ján Tinka z krajského města. „Fronty kvůli výměně řidičských průkazů ani v těchto dnech nejsou. Stává se, že žadatelé zaplní čekárnu, ale s tím se setkáváme i v průběhu roku,“ dodal.

Ilustrační foto.
Příspěvek lékaře z Počátek vyvolal u lidí rozdílné názory

Tinka dokonce ani nechce odhadovat, zda řidiči budou kvůli výměně řidičského průkazu chodit ve větším počtu ve zbytku roku. „Může tomu tak být, ale taky nemusí. Někteří řidiči si uvědomí, že jim řidičský průkaz propadl, až když se o tom začne víc mluvit, hlavně je ovlivní zprávy v televizi,“ poukázal na roli médií Tinka.

Právě takový impuls přiměl k výměně řidičského průkazu například Janu Hruškovou z Pelhřimova. „Řidičský průkaz jsem si na odboru dopravy v Pelhřimově měnila před několika týdny a žádná fronta tady stejně jako dnes nebyla,“ podělila se o zkušenost Jana Hrušková, která v pondělí zavítala na pelhřimovský odbor dopravy z jiného důvodu.

Krátce po osmé hodině, kdy se přepážky otevíraly, čekalo na chodbě jen několik málo lidí, nikdo kvůli výměně řidičského průkazu.

Na druhé straně jsou i řidiči, kteří vše na poslední chvíli nenechávají. Jeden příklad za všechny říká, že 295 řidičů z Vysočiny, kterých se povinná výměna týkala v prosinci, mají už výměnu za sebou, neboť povinnost splnili už v průběhu druhého pololetí.

Řidičům, kteří budou jezdit bez platného řidičského průkazu, hrozí pokuta pouze při policejní kontrole na silnici. Odbory dopravy hříšníky nepokutují. Úřady se ani nechystají posílat zapomnětlivcům úřední obsílky. „Nic takového nemáme v úmyslu,“ potvrdil Ján Tinka z jihlavského odboru dopravy.

Ilustrační foto
Na Sibiř má vést nový chodník

V rámci celé České republiky zůstávalo na prahu listopadu 326 tisíc nevyměněných řidičských průkazů. Ze statistiky vyplývá, že 222 tisíc řidičů si nestihlo vyměnit řidičský průkaz, přestože doklad už v minulých měsících pozbyl platnosti.

Na počátku roku Ministerstvo dopravy uvádělo, že v roce 2017 skončí platnost 764 467 řidičským průkazům.