„Prosím vás, mě kvůli zdravotnímu stavu nevzali. Mohl bych aspoň nějak přispět?“ ptá se zkroušený mladík v kraťasech. „Bohužel o peníze nejde,“ vrtí hlavou Stanislav Duchek a je mu líto, že musí dobrovolníka odmítnout. Když ale pohledem přejede nastoupenou frontu před dveřmi kanceláře, po tváři mu přelétne úsměv. Uvnitř jsou odborníci z pražského IKEMu, za stolem proti nim početní zájemci o dárcovství, kteří si nechají odebrat krev. To vše pro Matěje Kučeru, který má leukémii, ale také pro další nemocné, jež zatím v dárcovském registru marně vyhlížejí toho geneticky nejvhodnějšího dárce kostní dřeně.

V pátek 20. dubna se ve spořickém penzionu pro seniory uskutečnila historicky největší náborová akce mobilního týmu expertů IKEMu, na kterou dorazily stovky ochotných dárců.

Třináctiletý Matěj čeká na vhodného dárce kostní dřeně. Stovky dobrovolníků proto dorazí do Spořic na Chomutovsku, kde se odběr 20. dubna odehraje.
Proti rakovině! Experti pražského IKEMu si přijedou do Spořic pro krev dárců

„Cože, jestli testujeme i krevní skupinu?“ snažila se překřičet změť hlasů koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk Gabriela Hošková. „To ne, jen HLA znaky, na základě kterých se testuje shoda mezi dárcem a pacientem,“ vysvětlila zvídavému tazateli.

To už se z kanceláře zaplněné odborníky a dobrovolníky trousili lidé s náplastí na ruce. Spokojený výraz ve tvářích napovídal, že uspěli. „Jsem tam,“ potvrdila osmnáctiletá Catherine Currat, která studuje druhým rokem střední zdravotnickou školu. „Byla u nás na přednášce pracovnice z registru dárců a tak mě to nakoplo. Odhodlala jsem se, že do toho půjdu také,“ dodala.

Prošel i Stanislav Duchek a jeho manželka, oba ze Spořic. Právě on před řadou týdnu na facebooku zachytil výzvu tatínka Matěje, aby lidé přišli na dárcovskou akci v Miletíně na Jičínsku, kde oba žijí. Nakonec zorganizoval podobnou akci právě ve Spořicích, protože ho příběh chlapce oslovil. „Jsem šťastnej,“ prohlásil, když viděl kolik lidí dorazilo. „Tím ale nekončíme. Chceme dělat čtyři akce ročně v různých městech. Začalo to Matějem, ale když jsem se do problému dostal hlouběji a zjistil kolik lidí leukémií trpí, chci pokračovat,“ dodal odhodlaně.

Shoda je vzácná

Podle koordinátorky Gabriela Hoškové je v současnosti v registru na třicet tisíc dárců. „Shoda je ale v půl až jednom procentu,“ upozornila. Proto čím více lidí na seznamu, tím vyšší šance, že se někomu dalšímu podaří zachránit život.

Do Spořic v pátek zamířilo přes tři sta lidí ochotných pomoct. „Překonali historický rekord v jednom dni náborové akce. Máme jich 285 a ještě nekončíme. Čtyřicet lidí jsme museli kvůli zdravotním překážkám odmítnout,“ uvedla na sklonku akce Gabriela Hošková. „Máme opravdu radost,“ dodala navzdory jisté únavě po hektickém dni.

Ilustrační foto
Je nejvyšší čas na výběr dětského tábora. Oblíbené lokality se rychle zaplňují

Obrovský zájem lidí, kteří přišli, aby Matějovi věnovali kus sebe sama, hocha zahřál. „Jsem nadšenej,“ prohlásil s úsměvem. Právě proto, že se dala tušit velká účast, dorazil se svým tátou navzdory nevolnostem. Užil si díky tomu báječný den. Odběrová akce vyvrcholila příjezdem motorkářů z Northern Pirates, kteří ho vzali na jízdu a pak šli odevzdat své vzorky krve. Dostal také řadu dárků, kdy ten největší obnášel cestu do Barcelony na poslední zápas sezony oblíbeného fotbalového týmu.

Do Českého registru dárců krvetvorných buněk mohou vstoupit i další zájemci a posílit tak šance na život nemocných. Více informací najdou na stránkách darujzivot.cz.