Na místo, kde se v poslední době stalo několik nehod, by chtěli obyvatelé blízké obce doplnit závory k dosavadní světelné a zvukové signalizaci.

Na přejezdu ale ke srážkám vlaku s automobilem došlo už dříve několikrát, proto vznikla v obci petice, s jejíž pomocí chtějí místní dosáhnout toho, aby na přejezdu byly umístěny závory. V současnosti je tam světelná a zvuková výstražná signalizace.

Pouták nehody na přejezdech.Zdroj: DeníkIniciátorem petice je Ludvík Reindl, který už včera obcházel kvůli podpisu první sousedy. „Byla to poslední kapka, proto tuhle petici organizuji,“ říká Ludvík Reindl k nehodě z tohoto týdne. „Je to málo zabezpečené,“ myslí si Ludvík Reindl a vysvětluje, že když je slunce z pohledu řidiče poblíž světelné signalizace, oslňuje. Nelze pak dobře rozpoznat jaký je aktuálně signál. Navíc řidič kvůli slunci nevidí dobře ani na železniční trať. Ta byla nedávno rekonstruována v celém úseku České Budějovice – České Velenice, v té souvislosti byl i starší pouhý výstražný kříž bez signalizace vyměněn za současné zabezpečovací zařízení.

Tragédie v Zaječicích, 4. března 2021
FOTO, VIDEO: Vlak táhl auto 200 metrů, dva lidé zemřeli na místě

Ale kvůli slunci nebo i velkému nárůstu provozu by podle Ludvíka Reindla měly být na místě závory. Silnice se totiž nedávno používala jako objížďka za zavřený hlavní tah z Českých Budějovic na Trhové Sviny, teď se tudy jezdí třeba kvůli některým uzavírkám, které si vyžádala stavba dálnice. I obecně za poslední roky neustále intenzita provozu roste.

V Nedabyli na Českobudějovicku začalo sbírání podpisů pod petici, která požaduje umístění závor na nedalekém přejezdu. Na snímku iniciátor petice Ludvík Reindl.Na snímku iniciátor petice Ludvík Reindl.Zdroj: Deník

„Máme veliký ohlas,“ řekl v pátek k prvním reakcím na petici Ludvík Reindl a připojil, že se pak chce obrátit na kraj, který by měl oslovit Správu železnic. Tu oficiální cestou osloví také obec Nedabyle.

Petice byla už včera dopoledne připravena podle pracovnice obecního úřadu Renaty Steinbauerové k podpisu v Nedabyli na úřadu a dále v Nové Vsi na obecním úřadu a poště. Jednalo se také s Doubravicí a Borovnicí o možném podepisování. Kvůli koronaviru se ale třeba časy podpisů na úřadu domlouvají předem. Někteří obyvatelé Nedabyle už se objednali na pondělí.

Střet osobního vlaku s autem na přejezdu u Zaječic
Na přejezdu u Zaječic se střetl vlak s osobním autem

Okolnosti poslední nehody jsou stále v šetření.

Podle Nely Friebové, tiskové mluvčí Správy železnic, má přejezd nyní vyhovující zabezpečení vzhledem k provozu na komunikaci. „I přes tento fakt se Správa železnic situací intenzivně zabývá,“ zdůraznila Nela Friebová. "I na základě podnětů od místních občanů zvažujeme dvě varianty, jak na dotčeném místě zvýšit zabezpečení," dodala Nela Friebová. Buď na přejezd umístit závory nebo přejezd zrušit s tím, že cesta přes okolní přejezdy se závorami v Nové Vsi neznamená větší zajížďku než tři kilometry. Správa železnic nyní vyčká na reakci obce. "Na základě tohoto přijmeme další kroky, které povedou ke zvýšení bezpečnosti v této oblasti," doplnila Nela Friebová.