„Záměr Rezidence Štěpánka není v souladu s aktuálně platnou územně plánovací dokumentací města Mladá Boleslav," shrnují právníci v závěru dokumentu, jehož předmětem bylo právě posouzení záměru, a dodávají, že otevřít cestu pro výstavbu bytů v lokalitě na Štěpánce může pouze změna územního plánu.

Právní kancelář dostala za úkol zodpovědět dotaz, jaké možnosti vlastníkovi umožňuje pozemek s charakterem občanská vybavenost. Přestože je mezi možnými způsoby využití třeba parkování nebo výstavba ubytovacích kapacit, nejde podle právní kanceláře o kapacity určené k trvalému obývání.

Ilustrační foto
Ochránci přírody se bojí odpovědnosti za Štěpánku

Investor, firma Rezidence Štěpánka však závěry advokátů odmítá a ústy jednatele Martina Beksy prohlašuje: „Zatím to nekomentujeme. Jsme výrazně dále než před tři čtvrtě rokem. Zapracovali jsme celou řadu připomínek a projednávání našeho záměru v architektonické radě města nebo v komisi životního prostředí se obešlo bez negativních připomínek."

Beksa rovněž říká, že ho překvapuje vlna odporu, která se zvedla ještě před tím, než byl projekt vůbec představen. Připomíná, že s aktuální podobou projektu chtěla jeho firma seznámit vedení Českého svazu ochránců přírody Klenice. To prý ale odmítlo všechny výzvy.

Boleslavští zastupitelé se s projektem poprvé detailně seznámí za zavřenými dveřmi ve středu 24. května v rámci pracovního jednání. Tou dobou už budou mít k dispozici také materiály od Klenice obsahující i právní analýzu.

Mina objevená u Chaloupek nedaleko Kosmonos.
Sovětská mina způsobila policejní manévry

Vedení města se vůči developerskému projektu zatím staví rovněž negativně. Záměr zastupitelé odmítli a zároveň pověřili ochránce přírody, aby proti realizaci projektu postupovali jménem města. Ti to ovšem odmítli, stejně jako neinvestiční dotaci ve výši 200 tisíc korun na nutné výlohy. Vysvětlili, že Klenice bude městu ráda partnerem, budou-li mít společný zájem, ale odmítá být hlavním tahounem celé věci. Ochránce přírody rovněž překvapil fakt, že s nimi město předem nic neprojednalo.

Společnost Rezidence Štěpánka hodlá na soukromém pozemku vybudovat tři pětipatrové domy s osmdesáti byty a podzemními garážemi.

Daniel Bambas v hlavní roli nové inscenace Městského divadla Mladá Boleslav Krás(k)a na scéně.
Městské divadlo hlásí: Na Thálii máme políčeno