Léto roku 2017 obrátilo život vysokoškolákovi Ondřejovi a jeho rodině vzhůru nohama. Řidička automobilu nedala mladíkovi na motorce přednost, Ondřej při ní utrpěl vážná zranění. Půl roku byl v kómatu, měl zlomená obě předloktí a čelist. Kvůli otoku mozku nevidí na levé oko a ztratil řeč. „Syn strávil rok na lůžku a v nemocnicích. Po jeho propuštění do domácí péče jsme pořídili speciální kompenzační a rehabilitační pomůcky, aby mohl cvičit,“ popsala jeho maminka.

Karel Sankot v době, kdy byl ještě zdravý, a dnes, kdy potřebuje 24hodinovou péči (s matkou a medailemi, které kdysi získal v běhu),
Karla málem umlátili k smrti. Z vojáka a sportovce se stalo mimino

Mladý muž se musel postupně vše naučit znovu, a to jak čtení, psaní či chození. A právě s chůzí mu pomohla přelomová operace Achillovy šlachy loni na podzim, po které ale musely následovat intenzivní rehabilitace. „Na neurorehabilitační kliniku Axon v Praze jsem narazila díky reportáži v televizi, kde mě zaujal právě Lokomat. Bylo mi jasné, že přesně tohle by Ondrovi mohlo pomoct. On má problém s pravou stranou těla, kterou má částečně ochrnutou, nohu i ruku. Není proto během chůze moc stabilní a bojí se,“ popsala matka mladého muže.

Po čtyřech týdnech intenzivního cvičení se dostavily první výsledky. Ondřej lépe ovládá svaly na pravé noze a během nácviku chůze je jistější. Když necvičí na klinice, pilně trénuje chůzi i doma. „Mozek už dostal nějaké informace o tom, jak pohyb vykonávat správně, a teď si tu znalost musí opakováním ukotvit,“ dodala maminka. Díky ergoterapii mladík lépe ovládá pravou ruku, na kterou mu ergoterapeutka nechala vyrobit speciální ortézu. Prsty tak nemá zkroucené, ale volné a připravené trénovat pohyb.

Nákladné rehabilitace

Ondřej Zelenka.Zdroj: AxonJenže nákladné rehabilitace buď pojišťovny nehradí vůbec, nebo jen malý zlomek. Nadační fond kliniky proto založil sbírku na internetovém portále Donio.cz a během jedenácti dnů se podařilo částku přesahující 300 tisíc korun vybrat. „Je pro mě až neuvěřitelné, jak lidé i v současné nelehké době myslí i na ostatní. Nevěřila jsem vlastním očím, když po zveřejnění Ondrova příběhu začala částka přibývat,“ netajila nadšení Ondřejova matka s tím, že syn se na další cvičení těší.

Ne všichni pacienti mají to štěstí jako Ondřej Zelenka. Příkladem může být malá Natálka z obce Noviny pod Ralskem na Českolipsku, která má kvůli přidušení během porodu problémy s chůzí. Pomáhají jí terapie, které ale představují finanční zátěž pro rodinu. Na dvě se složilo blízké okolí. Během krátké doby se dívka díky neurorehabilitacím rozmluvila a posílila horní i dolní končetiny, dokáže si například obléknout tričko. „Naším snem je Natálčina samostatná chůze,“ podotkla její maminka. Ta stále čeká, až se podaří sbírku úspěšně naplnit.

Martin bivakuje zima nezima venku, v porostu mezi Porubou a Polankou v Ostravě, kde je řada starých pozůstatků i po táboření dalších bezdomovců, dnes už prakticky všech mrtvých.
Život bezdomovců: Tři spacáky, matrace a svíčka, tak bivakuje v mrazech Martin

Nadační fond Axon proto spustil iniciativu #AXONpomaha a vybraným pacientům zaplatí odborné služby celkem za 20 milionů korun. „Léčba poškození mozku na všech úrovních centrální nervové soustavy je náročná finančně i psychicky, pacienty i jejich blízké neustále provází nejistota a obavy o budoucnost. Proto jsme se rozhodli poskytnout jak naši odbornou, tak i finanční pomoc těm, kteří na léčbu nemají dostatek vlastních prostředků,“ uvedla zakladatelka a odborná garantka sítě klinik Axon a primářka Jarmila Zipserová.