Obec má nejdelší název v České republice. Místním obyvatelům to poněkud komplikuje život. Název se prostě nevejde do úředních formulářů. „Přídomek u Nového Města na Moravě jsme získali poté, co jsme se osamostatnili. Původně jsme byli jen Nová Ves. Bylo to v roce 1992,“ vysvětlil jeden z místních obyvatel Jan Nečas.

Stejný problém jako finanční úřad prý má například také služba PPL. „Kolonky jsou nastavené na přesný počet písmen a vyhledávače nepovolí zkratky. Třeba i u internetových obchodů. Takže občas se stane, že v nich nenakoupíme,“ přidala další příklad starostka.

Nová Ves u Nového Města na Moravě.
Nestydíme se za to, že nám sláma čouhá z bot, říká starostka Nové Vsi

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkDokud se nevyplňovaly údaje elektronicky, mohli Novovesští používat zkratky. Elektronická databáze je ale rozeznat nedokáže.

Problémem v Nové Vsi jsou ale i doručovací adresy. Lidé se tam často jmenují stejně, i když nejsou v žádném příbuzenském vztahu. „Nejvíce tu máme Starých a Novotných. Novotných je čtyřicet a Starých šestačtyřicet. Rychle je ale dohání Polničtí, Šanderovi a Janů,“ přibližuje statistiku Helena Tučková.

„Navíc málokdo ze starousedlíků je tady známý pod svým skutečným jménem. Říká se mu po chalupě,“ doplňuje starostka.

„Například u Starých se říká u Havlů. František Starý měl dceru, která se jmenuje Mirka. Pan řídící ji tehdy zapisoval jako Mirku Havlovou. Otec se proti tomu ohradil, že je Mirka Stará a pan řídící si myslel, že není jeho. Vždycky ho měl za Frantu Havlů,“ směje se další z Novovesských František Polnický.

Víte že?
Obcí s nejdelším názvem na světě je Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Nachází se na ostrově Anglesey.
Prvenství v České republice drží Nová Ves u Nového Města na Moravě.
Za ní následuje Brandýs nad Labem-Stará Boleslav a Albrechtice v Jizerských horách.