Ze statistik ministerstva vnitra vyplývá, že ve třetím letošním čtvrtletí vzrostl počet útoků na policisty oproti stejnému období roku 2008 o 8,5 procenta. Nejvyšší nárůst byl v červenci, a to o téměř 90 procent oproti stejnému měsíci roku 2008.

Rizikové jsou zejména víkendy

V neděli došlo k téměř 21 procentům všech útoků, v sobotu pak k téměř 17 procentům. Následuje pátek, kdy bylo spácháno 14,5 procenta útoků. Během dne dostávají policisté nejvíce zabrat mezi dvaadvacátou hodinou a druhou ranní, kdy došlo k téměř třetině všech případů.

fyzickým napadáním při řešení různých potyček, patří sem i řidiči, kteří nezastaví na znamení policistů, najíždějí na ně a při dopadení se je snaží napadnout. Významnou roli často hraje alkohol,“ uvedla Vlasta Suchánková, tisková mluvčí liberecké policie.

Policisté se nebojí

A přidala hned příklad. V červenci zaútočil na policisty řidič Škody Felicie, u kterého prováděli orientační dechovou zkoušku. „Jakmile nadýchal 1,30 promile, chtěl kontrolujícího policistu udeřit pěstí do obličeje. Policista úder vykryl, proti agresivnímu řidiči použil hmaty a chvaty. Policistům také vyhrožoval zabitím,“ popisuje událost Suchánková.

A co na to samotní policisté? „Já se nebojím, máme slušné základy, jak útočníky zpacifikovat, a navíc sloužíme ve dvou. Pokud je útočník opilý natolik, že ztrácí stabilitu, pak je to hračka. Ovšem kdybychom sloužili v jednom, asi bychom to tak jednoduché neměli,“ myslí si policista Petr z Liberce.

Čtěte také: Rom bránil policisty před opilcem