O Spanilé věži v Tovačově se dlouhá léta uvádí, že je vysoká 96 metrů. Tuto informaci turisté dodnes najdou i na webových stránkách zámku.

Ve skutečnosti je ale věž z roku 1492 o několik metrů nižší. Rozdíl byl zjištěn při nedávné rekonstrukci.

„Zjistilo se, že není vysoká 96 metrů, ale má o několik metrů méně. V minulosti už na to upozorňoval jeden z architektů, uváděl, že může mít jen 84 metrů,“ vzpomněla kastelánka Květa Zajícová.

Kolik Spanilá věž přesně měří však dosud nikdo odborně nezjistil.

Pašije před olomouckou katedrálou o Velkém pátku připravily pro veřejnost děti a mládež z římskokatolické farnosti svatého Václava.
U dómu odsoudili a ukřižovali Ježíše. Pašije mladí sehráli poprvé venku

„Od rekonstrukce to zatím ´oficiálně´ změřené není. Letos v březnu si Spanilou věž ´přeměřoval´ televizní štáb při natáčení pořadu, využili k tomu dron. Zjistili, že i s korouhvičkou má 85 metrů,“ poznamenala Květa Zajícová.

Podle tovačovského starosty Marka Svobody se zatím o přeměření Spanilé věže neuvažuje. Stavba se pyšní tím, že je nejvyšší zámeckou věží v České republice. Pokud by měla „jen“ 85 metrů, nejvyšší zámeckou věží by nejspíš dál zůstala.

Rozdíl musejí podle starosty vysvětlit zvídavým turistům zaměstnanci tovačovského zámku.

„Dříve se věž měřila od základů, ty jsou dnes ve sklepě, protože časem došlo k různým navážkám materiálu. Proto budeme i nadále uvádět, že je věž vysoká 96 metrů. Průvodci musejí návštěvníkům říci, že je to měřeno od paty věže, která je ve sklepních prostorách a že dvě patra jsou skrytá pod zemí,“ zdůvodnil Marek Svoboda.

SM.ART hotel Nezvalova Archa v Olomouci. Autor Ing. Arch. David Helcel. Na snímku Srdce - knihovna
Tři stavby z Olomouce bojují o prestižní cenu za architekturu. Tady jsou

Menší, ale pořád nejvyšší na řece Moravě

Podobnou situaci před časem řešili také v Litovli, kde mají krásně opravenou věž doplněnou útulnou komůrkou hlásného. Desítky let se při prohlídkách radnice návštěvníkům tvrdilo, že věž měří 72 metrů.

„Toto číslo se uvádělo také v tiskovinách pro turisty a na webu města. Pak ale jeden z návštěvníků radniční věže její výšku zpochybnil. Průvodkyni zcela vážně tvrdil, že jednoduše není možné, aby měřila tolik. Srovnával to s výškou panelového domu,“ vzpomněl na úsměvnou událost litovelský tajemník Radovan Vašíček.

Vedení města pak zvažovalo, jak situaci vyřešit a zda-li tzv. zasáhnout do historie a uvést vše na pravou míru. Nakonec litovelští požádali o přeměření místní geodetku. Ta zjistila, že zmíněný turista měl pravdu, když tvrdil, že věž je o několik metrů nižší.

„Ochoz, ze kterého turisté vyhlížejí na město a okolí je ve výšce 33,5 metrů a celková výška věže je 65,4 metru. Nově zjištěné číslo jsme okamžitě zapsali do webových stránek města a prezentujeme je také turistům. Skutečností ovšem zůstává, že věž litovelské radnice je i nadále nejvyšší věží na řece Moravě,“ upozornil Radovan Vašíček.

Ilustrační foto
Z olomouckého klubu odvezli hocha na jipku. Užil nebezpečnou kombinaci

Olomouc bez vyhlídky

Kvůli kompletní opravě radnice se letos turisté bohužel nemohou potěšit pohledem z výšky na hanáckou metropoli. Přitom právě tato památka je mezi návštěvníky města tou nejvyhledávanější. Je dominantou Horního náměstí a uvádí se, že je vysoká 75 metrů.

„V posledních letech to odborně přeměřeno nebylo, ale poté, co bude opravena i věžička, se určitě bude znovu přeměřovat. Uvidíme, jaké číslo pak odborníci oficiálně zjistí,“ poznamenala vedoucí turistického informačního centra Jitka Lučanová.

Vyhlídka z věže olomoucké radnice
Olomouc z výšky turisté neuvidí, věže budou dlouho zavřené