Problém zadlužení nemocnic je dlouhodobý. Historicky je výrazným a největším problémem pro Fakultní nemocnici u svaté Anny nastavení úhrad. „Naší nemocnici za poskytnutou péči pojišťovny zaplatily podstatně méně peněz než jiným. V loňském roce, poprvé od roku 2006, pro nás úhradová vyhláška navýšila základní sazbu. Stále však nedostáváme stejné platby jako jiné nemocnice,“ okomentovala situaci mluvčí svatoanenské nemocnice Petra Veselá.

Dodala přitom, že podle kvalifikovaných odhadů za loňský rok předpokládají šéfové nemocnice po dlouhé době vyrovnané hospodaření. Nemocnice i tak dluží devět set milionů korun.

Ilustrační foto.
Vlaková výluka? Stále problém pro matky s kočárky

Dalším zásahem do hospodaření nemocnice byla podle ní centralizace onkologické péče v Brně. „Tím jsme přišli o významný zisk. Omezení péče ale nehrozí, “ ujistila Veselá.

Dluhy nemocnic

Fakultní nemocnice Brno – 600 milionů korun
Fakultní nemocnice u svaté Anny – 900 milionů korun

Neodůvodněné rozdíly v úhradách jednotlivých nemocnic vnímají i úředníci i ministerstva zdravotnictví. „Snažíme se nastavit spravedlivý systém, který je odstraní. Prosazujeme úsporná opatření. Loni jsme pro nemocnice například zavedli společné nákupy, které již přinesly první úspory,“ sdělila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Viníkem situace jsou podle analytika Petra Pelce jak nemocnice, tak ministerstvo. „Nemocnice z ekonomického hlediska pracují nefunkčním a netransparentním způsobem. Ministerstvo zase uznává, že vyhlášky předchozích let nastavily nevhodné úhrady, ale bohužel na nich zakládá tvorbu rozpočtů i pro rok letošní,“ míní odborník. Dodal, že vyhrocením situace jsou stop-stavy na léčbu pacientů, kteří přesahují rozpočet.

BMW honila v neděli slovenská i česká policie. Řidič převážel osm nelegálních migrantů z Iráku.
Ujíždějící BMW chytili policisté až u Brna. Řidič vezl nelegální Iráčany

Nejdominantnější položkou v nákladech nemocnic jsou rostoucí výdaje na personál. „V posledních letech významně vzrostl plat zdravotníků, což se v nákladech projevilo. Jelikož je ale udržení personálu naprostou prioritou, bylo nutné peníze vynaložit,“ tvrdí Štěpanyová.

Navýšení nákladů na personál očekávají i ve svatoanenské nemocnici. „Předpokládáme, že přesáhne částku 215 milionů korun,“ informovala Veselá.

Psi různých plemen zaplnili od soboty do neděle pavilon V brněnského výstaviště. Na Hanácké národní výstavě.
Česání, stříhání. Chovatelé psů soutěžili se svými miláčky

Mluvčí Fakultní nemocnice Brno Pavel Žára šestisetmilionový dluh odmítl okomentovat.