„V bytech určených pro sociální bydlení a pro seniory je tato částka lehce nad třicet korun a v těch nejhorších, kterým říkáme holobyty, je nájem pouhých šestnáct korun a několik haléřů za metr čtvereční,“ vysvětluje starosta.

V mikulovském kostele našli utajený sklep. Vchod má u oltáře.
V mikulovském kostele našli utajený sklep. Vchod má u oltáře

Vedení radnice se ale rozhodlo, že nyní nejnižší nájemné navýší a ve městě budou už jen dva tarify, běžné nájemné a sociální. Hlavním důvodem je zlepšení podmínek pro bydlení v již zmiňovaných holobytech v Hornické ulici, kde už jsou nyní i sprchy s teplou vodou a v takzvané přístavbě už mají obyvatelé sociální zařízení přímo v bytech.

Nastavení pravidel ubytovny

„Tyto byty pro nízkopříjmové obyvatele, případně o obyvatele, kteří byli zbaveni svéprávnosti a město je jim takzvaným opatrovníkem, předěláme na ubytovnu, která bude mít svého správce, a nastavíme pravidla, která se nebudou porušovat,“ uvedl dále Jan Bureš s tím, že při porušení pravidel, která se budou týkat hlavně slušného chování, hygieny a dobrých mravů budou lidé bez výpovědi vystěhováni.

Bartolomějské náměstí ve Veselí nad Moravou.
Více stínu v parném létu. Obyvatelé jižní Moravy chtějí ozelenit náměstí

Přísnější pravidla budou nastavena i pro přidělování bytů žadatelům z pořadníků, kterých mají v současné době v Ostrově šest. Mají je totiž rozděleny podle požadavků na velikost bytů, dále na komplex bytů v Klášteře a dva pořadníky jsou pro seniory a sociální bydlení.

„Před přidělením bytu novému nájemníkovi budeme chtít předložit potvrzení o zaměstnání. V případě rodiny bude stačit potvrzení od jednoho z členů rodiny. Samozřejmostí je bezdlužnost městu a žadatel nesmí vlastnit nemovitosti určené k bydlení,“ dodává starosta.

Přísné podmínky pro přespolní seniory

A přísnější podmínky čekají i takzvaně přespolní seniory. Ty v Ostrově ubytují pouze pod podmínkou, že za ně bude měsíčně obec nebo město, ze které přijdou, doplácet pět set korun.

Město Ostrov má nyní ve svém majetku zhruba tisícovku nájemních bytů a plánuje stavět další.

Chvaletická elektrárna.
Pardubice vyslaly elektrárně jasný vzkaz. Nechtějí, aby získala výjimku z limitů