„Pekla jsem tady svým známým, kterým dezerty chutnaly, tak nás napadlo, že bychom si mohli otevřít cukrárnu,“ říká cukrářka.

Půl roku hledala Maryna Ivankova s dcerou Alinou prostor, kde by mohla otevřít vlastní cukrárnu. Dezerty pekla už doma na Ukrajině, odkud se před rokem po vypuknutí válečného konfliktu přestěhovala do Ostravy. Své známé zásobovala dezerty, které jim chutnaly, a proto se rozhodla pro otevření Royal Candy.

Díky unikátní technologii mražení už nejsou vojáci ani přímo na frontě odkázáni na konzervy a tyčinky, ale na běžné jídlo jako je guláš, boršč nebo svíčková
Boršč, guláš nebo kuře na kari. Ukrajince při ofenzivě zasytí i jídlo z Česka

„Najít prostory bylo náročné, protože těch menších není mnoho,“ poznamenala dcera cukrářky. Jakmile se jim podařilo najít ideální objekt, tak dalších pět měsíců trvalo papírování a rekonstrukce k otevření.

Nyní má malá cukrárna Royal Candy už měsíc otevřeno. Kromě kávy si zde lidé mohou zakoupit nejrůznější dezerty. Například medovník, tartaletku, Pavlovu, dezert ve tvaru hrušky, jablka nebo hnědé srdce z černého piva.

Cukrárna v Puchmajerově ulici Royal Candy, 14. června 2023, Ostrava.Cukrárna v Puchmajerově ulici Royal Candy, 14. června 2023, OstravaZdroj: Deník/Lukáš Kaboň

„Dezerty zatím maminka připravuje doma a v cukrárně. Na objednávku peče i dorty,“ uvádí devatenáctiletá Alina, která připravuje také svůj dezert - japonskou pochutinu Moči.

V repertoáru dezertů je i „brambora“, kterou při návštěvě vítají především Ukrajinci. „Vždy, když k nám přijde někdo z Ukrajiny, tak je rád, že vidí právě bramboru, kterou tady nikde nemohou sehnat,“ dodává s úsměvem cukrářka, která pracuje v cukrárně spolu s dcerou a jednou zaměstnankyní.

Doněck, Mariupol a pak Ostrava

Rodina nejdříve bydlela v ukrajinském Doněcku, ze kterého se v roce 2014 přestěhovala do Mariupolu.

„Kvůli bezpečnosti se rodiče rozhodli, že se přestěhují do Ostravy, kde jsme měli známé,“ říká devatenáctiletá Alina, která do příjezdu maminky bydlela čtyři roky v Domově mládeže Ostrava v Hrabůvce. Studium Matičního gymnázia dokončila v loňském roce s maturitou. „Učitelé se báli, že maturitu z češtiny nezvládnu, Nakonec z toho byla dvojka,“ poznamenala Alina.

Zdroj: Deník/Kateřina Součková

Měsíc po začátku války na Ukrajině se za Alinou přestěhovala i maminka, spolu s osmiletým synem. Otec musel kvůli válce zůstat na Ukrajině. „Nepočítáme s tím, že bychom se tam někdy mohli ještě vrátit,“ shodly se matka i dcera. Podpory Čechů si obě váží. „Moc děkujeme Česku i Čechům, že nás tady přijali a se vším nám pomáhají. Bez nich by žádná cukrárna nebyla,“ dodala Alina.

Ukrajinský boršč a další dobroty od Jany, která utekla před válkou z Mukačeva na Břeclavsko. Další uprchlíci ubytovaní v penzionu v Moravské Nové Vsi vzali za vděk darovaným oblečením.
Boršč, mamalyha i česneková buchta. Češi se od uprchlíků učí ukrajinská jídla

V Royal Candy probíhají i workshopy malování pro veřejnost a děti. Plán workshopů najdete na instagramovém účtu @royalcandy.cakes. Nyní je v cukrárně otevřeno každý den od 10 hodin do 18 hodin. O víkendu pak do sedmnácti hodin.